Smoothie to przepyszny i bardzo energetyczny koktajl, do którego przygotowania można zastosować wiele smacznych składników. Produkty spożywcze wykorzystywane do tego napoju posiadają witaminy, minerały oraz inne, cenne substancje, ważne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego ciała. Klasyczne smoothie składa się z czterech części, wśród których należy wymienić:
To podstawowy przepis, który można dowolnie modyfikować, aby uzyskać najlepsze połączenie w kwestii uzyskanych walorów smakowych. Warto również sięgnąć po zdrowe dodatki do smoothie, które mogą poprawić smak lub zwiększyć prozdrowotny charakter koktajlu. Przekonaj się, jakie produkty można jeszcze dodać do smoothie!
Koktajl przygotowuje się na wiele sposobów. Można się zdecydować zarówno na owoce sezonowe, jak i mrożone. Smoothie wykonuje się na świeżo, a także istnieje możliwość przygotowania gotowych składników, które następnie się mrozi. Później wystarczy wyciągnąć uszykowany miks produktów, aby w szybki i prosty sposób uzyskać napój. To doskonałe rozwiązanie, które pozwala zaoszczędzić czas oraz w pełni wykorzystać dostępne produkty spożywcze.
Co dodać do smoothie? Ciekawą propozycją jest z pewnością siemię lniane, które zawiera dużo kwasów omega-3. Nasiona po zmieleniu są praktycznie niewyczuwalne. Doskonale zwiększają zawartość substancji odżywczych w koktajlu, wystarczy do tego już jedna łyżka. Kolejną propozycją są nasiona chia, które mogą pełnić również formę zagęstnika. Nasiona te są bogatym źródłem błonnika, białka oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Do smoothie najlepiej dodać je w formie puddingu z chia, którego przygotowanie zajmuje około jednej minuty. Do szklanki w połowie wypełnionej wodą wystarczy dodać dwie łyżki nasion i odczekać około dziesięciu minut. Po tym czasie można połączyć koktajl z puddingiem z chia, aby delektować się pysznym smoothie!
Kakao to dość niepozorny dodatek, zwłaszcza to naturalne bez dodatku cukru. Wystarczy jedna łyżeczka, która świetnie komponuje się z awokado w koktajlu. Warto nadmienić, że kakao zawiera pobudzającą kofeinę. Jak wzbogacić smoothie? Godnym uwagi produktem spożywczym są jagody goji, których smak w koktajlu jest niemal niewyczuwalny. Jagody są doskonałym źródłem witaminy A oraz białka.
Kolejnym dodatkiem wzbogacającym smoothie może być spirulina, posiadająca wiele cennych substancji odżywczych oraz będąca źródłem wapnia. Uwagę zwraca także jasnozielony kolor, na jaki zabarwia koktajl. Natomiast wiórki kokosowe to nieoceniony dodatek w kuchni, który w przypadku smoothie sprawdza się jako zagęstnik. Jednocześnie nadaje delikatny smak kokosowy oraz dostarcza tłuszczu w niewielkiej ilości, dzięki czemu rozpuszczalne w nich witaminy lepiej będą się przyswajać. Ciekawą propozycją jest również kurkuma, zielony groszek lub herbata Matcha.