Każdy, kto nie miał okazji spróbować tego zaskakująco smacznego dania, zazwyczaj reaguje zdziwieniem. Bigos na jabłkach? Czy to możliwe? A jednak. Jak wiadomo, bigos powinien być kwaskowaty, dlatego też do potrawy najlepiej pasują owoce winne. Jabłka po połączeniu z cebulą, kiełbasą, przecierem pomidorowym oraz tradycyjnymi dla bigosu przyprawami (liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, chili) tworzą aromatyczną potrawę z lekką nutką pikanterii i, jak na bigos przystało – najlepiej smakują po kolejnym podgrzaniu.
Niektóre warzywa są wręcz stworzone do nadziewania farszem mięsnym lub warzywnym, stając się wyszukanym i sycącym daniem. Podobnie jest z dużymi jabłkami, które doskonale znoszą zapiekanie, a znajdujący się w środku farsz wcale nie musi być słodki. Aby wydrążone i pozbawione gniazd nasiennych owoce nie rozpadły się w trakcie pieczenia, należy zostawić około centymetrową warstwę miąższu przy skórce. Doskonale smakują jabłka faszerowane mięsem mielonym, boczkiem oraz przyprawami albo aromatyczną kaszanką z dodatkiem czerwonej cebuli.
Ciasto jabłkowe kojarzy nam się najczęściej z aromatyczną szarlotką na przyjemnie chrupiącym spodzie albo puszystym jabłecznikiem, z którego przygotowaniem bez problemu poradzi sobie nawet kulinarny laik. Jednak z dodatkiem tych pysznych owoców można także upiec pyszne wytrawne bułeczki, zachwycające nie tylko pod względem smaku, lecz także nietypowego wyglądu. Na wierzchu drożdżowo-twarożkowego ciasta wystarczy bowiem ułożyć cieniutkie plasterki jabłka, czerwonej cebuli oraz kawałeczek ostrego sera i wszystko zapiec na złoty kolor. Pycha!
Przygotowanie mięsnych rolad może być czasochłonne, jednak gwarantuje, że danie będzie aromatyczne i idealnie soczyste. W tradycyjnej wersji mięsem otacza się ugotowane na twardo jajka, boczek, kiszone ogórki, cebulę, warzywa. Jeśli przyjdzie nam ochota na bardziej oryginalne smaki, warto przygotować na niedzielny obiad zrazy z drobiowych piersi nadziewane kawałkami jabłek, paseczkiem aromatycznego bekonu i odrobiną sera z niebieską pleśnią. Aby zrazy się nie rozpadły, można je spiąć wykałaczkami lub owinąć cieniutkimi plasterkami boczku, a następnie krótko zasmażyć i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu. Roladki jabłkowe wyśmienicie smakują z dodatkiem pieczonych ziemniaków i surówki z młodej kapusty.
Dojrzałe jabłka nie tylko doskonale łączą się z wieloma rodzajami mięs, ciast czy innych owoców. Świetnie podkreślają również subtelny smak innych jarzyn, takich jak pory, ziemniaki, biała cebula, buraczki czy kapusta. Ze znajdujących się pod ręką warzyw w kilka chwil można przyrządzić aromatyczną zapiekankę, doskonale smakującą jako pojedyncze danie lub dodatek do grillowanej sztuki mięsa. Plastry ziemniaków, cebuli, jabłek i pora wystarczy naprzemiennie ułożyć w niewielkim naczyniu żaroodpornym, przyprawić, skropić oliwą i w trakcie pieczenia oprószyć żółtym tartym serem. Jeśli mamy ochotę na wersję z mięsem, można dodać pokrojony w kostkę boczek i zapiec do miękkości. Smacznego!