Orzechami określa się różne nasiona lub owoce mające jadalną część ukrytą w twardej skorupce czy łupinie. Charakteryzują się one wysoką zawartością białka oraz tłuszczu (nawet do 60%), przez co należą do produktów wysokokalorycznych. Jednak orzechy są prawdziwą skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych, obniżających poziom złego cholesterolu we krwi, a większość odmian obfituje dodatkowo w błonnik, witaminy (K, E, kwas foliowy) oraz cenne dla organizmu związki o właściwościach przeciwutleniających i przeciwnowotworowych.
Orzechy pod różną postacią są ważnym składnikiem wielu diet, ponieważ pomimo dużej kaloryczności zapewniają na dłużej poczucie sytości i wpływają na zmniejszenie apetytu, a co za tym idzie – pomagają w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. W jaki sposób przechowywać orzechy w warunkach domowych tak, by można się było cieszyć ich wyjątkowym smakiem oraz dobroczynnymi właściwościami możliwie jak najdłużej?
Orzechy należą do produktów spożywczych trwałych, czyli takich, które w odpowiednich warunkach mogą być przechowywane nawet wiele miesięcy. Jeśli nasiona, które planujemy zostawić na później, mają skorupki (np. orzechy włoskie, laskowe), warto ich nie łuskać, lecz uważnie przejrzeć, czy nie mają śladów pleśni lub wilgoci, a następnie przesypać do pojemnika gwarantującego odpowiednią wentylację. W dłuższym przechowywaniu całych orzechów świetnie się sprawdza bawełniany, lniany worek lub wiklinowy koszyk. Idealnym miejscem na trzymanie nasion w łupinach jest ciemne, chłodne i koniecznie suche miejsce.
Twarda skorupa ma za zadanie chronić cenne wnętrze nie tylko przed zwierzętami i owadami, lecz także przed szkodliwym działaniem pleśni oraz grzybów. Duża zawartość tłuszczu sprawia, że orzechy przechowywane w cieple mogą szybko zjełczeć i nie nadawać się do spożycia. Dlatego też obrane orzechy (np. włoskie, brazylijskie, makadamia), po dokładnym sprawdzeniu, czy nie ma na nich śladu pleśni, najlepiej trzymać w szczelnie zamkniętym słoiku i koniecznie w chłodnym, ciemnym miejscu. Jeśli planujemy spożyć lub wykorzystać je do przygotowania potrawy w stosunkowo krótkim czasie (do kilku tygodni), wówczas wystarczającym miejscem przechowywania mogą być kuchenne szafki albo szuflady. Ważne jest, aby pojemnik z łuskanymi orzechami znajdował się z dala od wszelkich źródeł ciepła i wilgoci, co zapobiegnie rozwojowi pleśni oraz jełczeniu.
Obranym orzechom nie służy zbyt długie przechowywanie w temperaturze pokojowej. Aby zachować ich smak i aromat na dłużej, warto je wstawić do lodówki lub zamrażarki, gdzie mają idealne warunki – chłód oraz ciemność. Po zamknięciu w plastikowym lub szklanym opakowaniu i umieszczeniu w tyle chłodziarki, orzechy mogą być spokojnie przechowywane nawet do roku. Aby zachowały swoje właściwości, warto zamknąć je w szczelnym pojemniku i trzymać z daleka od intensywnie pachnących produktów, ponieważ pozbawione łusek orzechy mają tendencję do kumulowania wilgoci i obcych aromatów. Doskonałym pomysłem na dłuższe przechowywanie posiekanych czy zmielonych orzechów jest ich… zamrożenie. Zamknięte w szczelnym pojemniku mogą leżeć w ujemnej temperaturze nawet do dwóch lat.