Chociaż migdały są twarde i suche, powstaje z nich bardzo smaczne i wartościowe pod względem odżywczym mleko. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste, lecz wymaga nieco cierpliwości, ponieważ nasiona muszą wcześniej poleżeć w wodzie. Aby mleko było śnieżnobiałe oraz zachowało delikatny smak, należy do jego przygotowania użyć migdałów bez skórki. Ściągnięcie jej nie stanowi większego problemu, wystarczy bowiem zalać nasiona wrzątkiem i pozostawić na około 5-10 minut, aż skórka zacznie się marszczyć. Po wyjęciu z wody i lekkim naciśnięciu od węższej strony, migdały same wysuwają się z gorzkich skórek.
Obrane migdały należy zalać przegotowaną wodą i odstawić w chłodnym miejscu na co najmniej 8 godzin. Po tym czasie wystarczy je odcedzić i dodając wodę (przegotowaną lub mineralną niegazowaną), blendować przez kilka minut. Aby mleko miało gładką konsystencję, powstałą masę warto odcedzić i przecisnąć za pomocą gęstej lnianej ściereczki. Gotowe mleko migdałowe można przechowywać w lodówce do około 3 dni.
Egzotyczny smak i spora zawartość zdrowych tłuszczów sprawiają, że kokos ma wiele zastosowań w kuchni. Powstają z niego pyszne masła, kremy, napoje oraz znakomite mleko. Jak je przygotować?
Najprostszym sposobem jest zrobienie mleka z całych kokosów. Orzech najpierw trzeba rozłupać i obrać z ciemnobrązowej miękkiej skórki, oddzielającej koprę od twardej skorupy. Obrany miąższ należy delikatnie przeciąć i odlać znajdującą się w środku wodę, a pokrojoną na grube kawałki koprę można zmiksować i przecisnąć przez gęsty materiał lub użyć do tego celu sokowirówki. Jeśli mleko jest zbyt gęste, najlepiej je nieco rozrzedzić, dolewając wody kokosowej.
Doskonałe mleko można także przyrządzić z namoczonych przez noc w przegotowanej wodzie wiórek kokosowych. Gdy nabiorą wilgoci, wystarczy je podgrzać (do około 60°C), zblendować wraz z wodą, a następnie odcisnąć przez sitko z gazą. Gotowe mleko należy przechowywać w lodówce. Jego rozwarstwienie jest rzeczą naturalną, dlatego też przed użyciem należy je zamieszać lub wstrząsnąć.
Łagodny w smaku napój ryżowy jest bardzo częstym zamiennikiem mleka krowiego w codziennym użytkowaniu, zwłaszcza wśród osób borykających się z nietolerancją laktozy. Do jego przygotowania warto wybrać dobrej jakości ryż (brązowy lub biały), który należy moczyć w źródlanej lub przegotowanej wodzie przez co najmniej 8 godzin, a następnie zmiksować w całości na gładką masę. Po przecedzeniu przez gęsty materiał gotowe mleko trzeba przechowywać w lodówce, najlepiej w szklanej, zamykanej butelce.
Smak mleka ryżowego jest dość specyficzny, dlatego też warto go nieco złagodzić poprzez dodanie odrobiny brązowego cukru, wanilii lub cynamonu. Warto je także łączyć z innym mlekiem roślinnym (np. kokosowym czy sojowym), tworząc w ten sposób napój będący smacznym zamiennikiem mleka krowiego. Z powodzeniem można je także podgrzewać czy gotować, a ze względu na większą zawartość skrobi świetnie nadaje się również do zagęszczania potraw.