Najważniejszy w fondue jest ser — nie każdy się nadaje do takiego roztapiania. Każda odmiana sera ma różne właściwości, co wynika z jego produkcji, dojrzewania oraz innych czynników. Warto więc wykorzystać wypróbowane i polecane sery do fondue lub eksperymentować samemu. Podobnie jest w przypadku dodatków — warto skorzystać z tych już sprawdzonych, jednak dobrze jest też próbować nowych smaków.
Najlepsze sery do serowego fondue to sery podpuszczkowe średnio dojrzałe, gdyż bardzo dobrze się roztapiają i utrzymują długo płynną konsystencję. Są to między innymi gruyère, ementaler, gouda, manchego. W Szwajcarii, Francji, a coraz częściej i w Polsce spotkać można gotowe, specjalne mieszanki serów do fondue. Można też taką mieszankę przygotować samemu, wówczas warto sięgnąć po co najmniej dwa różne gatunki sera i zetrzeć je na tarce.
Osoby zastanawiające się, jak zrobić fondue serowe mogą być spokojne — jest to bardzo prosty przepis, z którym każdy da sobie radę. Wybrane sery należy drobno pokroić lub zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Następnie należy przekroić ząbek czosnku i wysmarować nim wnętrze naczynia, w którym będzie roztopiony ser. Drugi ząbek można wrzucić do środka, aby aromatyzował ser i pozostałe składniki. Następnie należy wlać białe wino i dodać odrobinę soku z cytryny, całość zagotować na małym ogniu. Podczas gotowania dodać starte sery, cały czas mieszając, aż cała serowa masa stanie się gładka i jednolita.
Jest jeszcze jedna szkoła przygotowywania serowego fondue, która w przepisie zawiera mąkę kukurydzianą i wódkę. W tym przypadku najpierw rozpuszcza się ser i w chwili pojawienia się bąbelków na jego powierzchni należy dodać wyżej wymienione składniki. Bez względu na wybór przepisu, całość można doprawić pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej, a gdy masa serowa będzie gotowa — przenieść naczynie z kuchenki na podgrzewacz do fondue.
Z czym i jak podać fondue serowe? Można zaserwować do niego różne dodatki, według własnych upodobań. Najczęściej bazą jest świeżo wypieczona, chrupiąca bagietka, choć można użyć tu również chleba czy bułeczek innego rodzaju. Zwykle na stole pojawiają się także wędliny, jak małe paróweczki i kawałki kiełbas, zwinięte w rulon plasterki szynki, mięso pieczonego kurczaka czy wędzona wołowina. Dobrze jest podać również kawałki świeżych warzyw, warzywa marynowane czy oliwki. Niektórzy z kolei nie wyobrażają sobie fondue serowego bez krakersów, nachosów czy grissini.
Dodatki do fondue serowego są tak naprawdę kwestią indywidualnego gustu. Najważniejsze, aby nie rozpadały się podczas moczenia ich w serowym sosie. O czym należy pamiętać podczas jedzenia to to, że każdy składnik zanurzony w gorącym sosie serowym ma bardzo wysoką temperaturę, przez co łatwo jest się poparzyć.