Diety wegańskie cieszą się coraz większą popularnością. Coraz więcej osób decyduje się na świadomą rezygnację ze spożywania mięsa. Czym można je więc zastąpić, gdy nachodzi Cię ochota na tradycyjne kotlety mielone? Na szczęście są na to sprawdzone sposoby!
Kotlety mielone nieodłącznie kojarzą nam się z mięsem. Okazuje się jednak, że mięso ma całkiem sporo zamienników pochodzenia roślinnego. Według statystyk, w co dziesiątym domu zamiast mięsa używa się roślinnych alternatyw. Najczęściej, mięso mielone zastępuje się zmieloną ciecierzycą, soczewicą czy ziarnami grochu lub soi. Niektórzy wykorzystują tofu, jeszcze inni owoce chlebowca, które do złudzenia przypominają rwaną wieprzowinę. Możliwości jest całe mnóstwo, a w kuchni wegańskiej króluje przede wszystkim kreatywność.
Naturalnym, a co najważniejsze, zdrowym dla naszego organizmu zamiennikiem mięsa jest jackfruit, czyli chlebowiec. Jest to owoc, który po obróbce cieplnej bardzo przypomina mięso, jest kaloryczny i sycący, a do tego zawiera w sobie całe mnóstwo witamin i składników odżywczych. Podobnie działa tempeh, czyli sfermentowane nasiona soi. W swoim składzie zawiera bardzo dużo magnezu i żelaza, ma wyrazisty orzechowo-grzybowy smak i nadaje się zarówno do smażenia, jak i do pieczenia.
Bardziej tradycyjnym zamiennikiem mięsa w diecie mogą być rośliny strączkowe. Soczewica, groch, ciecierzyca czy fasola to podstawa bezmięsnej diety, przede wszystkim ze względu na bardzo wysoką zawartość aminokwasów i witamin w swoim składzie.
Możesz także użyć gotowego produktu od Garden Gourmet. Wegańskie kotlety mielone świetnie sprawdzą się, gdy szukasz szybkiej i smacznej alternatywy dla mięsnego posiłku. To propozycja tradycyjnego dania kuchni polskiej, ale w roślinnej odsłonie.
Przepis na wegańskie mielone jest prosty. Zacznij od przygotowania zamiennika mięsa. Zmiksuj 2 szklanki ciecierzycy i zmieszaj ją z 1/4 szklanki mąki i 3/4 szklanki płatków owsianych. Dolej 1/2 szklanki mleka sojowego, odrobinę oleju i sos sojowy wedle uznania. Wymieszaj i wstaw do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wegańskie mięso jest gotowe.
Pozostaje przygotowanie kotletów. Tutaj masz już pełne pole do popisu! Potraktuj wegańskie „mięso” jak zwykłe mięso mielone - dodaj do niego cebulę, ząbek czosnku, dopraw przyprawami takimi, jakie lubisz. Dobrze sprawdza się wędzona papryka, kmin czy dowolne zioła. Formuj kotlety, a każdy z nich dokładnie obtocz w mące i smaż na oleju na złoty kolor. Gotowe kotlety możesz podawać tradycyjnie, z ziemniaczkami i np. ćwikłą z chrzanem czy ulubioną surówką.
Wegańskie kotlety możesz przygotowywać na wiele różnych sposobów. Ich smak będzie zależał przede wszystkim od zastosowanych przypraw, ale także od tego, jakiego produktu użyjesz do ich przygotowania. Wiele osób twierdzi, że smak wegańskiego mielonego jest o wiele lepszy, niż tradycyjnego, a do tego tak przyrządzone kotlety są po prostu zdrowsze.
W czasach, gdy coraz więcej osób świadomie decyduje się na przejście na dietę bezmięsną ze względu na swoje zdrowie, ale także na przekonania etyczne, warto znać alternatywy, które zastępują mięso w bezpieczny sposób, nie powodując ubytków w naszej diecie i poprawiając nasze samopoczucie. Wegańskie kotlety mielone zawojowały nasz rynek i nic nie wskazuje na to, by miało się to szybko zmienić. Powstają ciągle nowe pomysły, więc koniecznie przetestuj któryś z nich i ciesz się pysznymi i zdrowymi kotletami mielonymi w wersji wege!