W Polsce śniadania jemy raczej w pośpiechu, czasem nawet je pomijamy. Jest jednak wyjątek, który zdarza się raz do roku. Mowa oczywiście o śniadaniu wielkanocnym. To uroczysty posiłek spożywany w rodzinnym gronie w Wielką Niedzielę. Głównym składnikiem świątecznego śniadania są oczywiście jajka przygotowane na różne sposoby, na które przepisy znajdziesz na naszej stronie. Śniadanie wielkanocne – zwłaszcza w przypadku dużej liczby gości – najlepiej skomponować tak, aby na stole wielkanocnym znalazły się do wyboru różnorodne potrawy, począwszy od drobnych przekąsek, rozmaitych sałatek (również wegetariańskich), aż po sycące białe kiełbasy, tak aby każdy znalazł coś specjalnego dla siebie. Nie zapominaj również o cieście wielkanocnym do kawy (może z imbirem, cynamonem albo kardamonem?) lub herbaty! Po tak pysznym posiłku wprawicie się w wyjątkowo dobry humor i aż nie będzie się chciało odchodzić się od stołu na widok tych wszystkich kąsków.
Sałatki są nieodłącznym składnikiem śniadania wielkanocnego. W wielu polskich domach serwuje się z tej okazji klasyczną sałatkę jarzynową, którą przyrządza się z ugotowanych ziemniaków, selera, marchewki, jabłka i kiszonych ogórków. Wszystkie składniki kroi się w drobną kostkę i łączy z majonezem. W przepisach na taką sałatkę często uwzględnia się także jajka, ale ponieważ śniadanie wielkanocne obfituje w nie pod innymi postaciami, nie są koniecznym składnikiem receptury.
Jajka to kolejny nieodzowny element Wielkanocy. Warto jednak nieco je urozmaicić dzięki różnym przepisom. Śniadanie wielkanocne może przecież zawierać jajka różnie podane, a nawet… różnych gatunków! Małe jajka przepiórcze będą ciekawą odmianą. Warto też podawać jajka faszerowane – na przykład z orzechowym farszem i boczkiem – a także w towarzystwie różnych sosów – koperkowego, chrzanowego itp.