Kiszone buraki zostają nam czasem np. po gotowaniu domowego barszczu czerwonego lub po prostu po zakwasie. Wielu z nas nie wie, w jaki sposób je wykorzystać i zwyczajnie je wyrzuca. A to duży błąd! Kiszone buraki skrywają w sobie mnóstwo cennych właściwości odżywczych oraz rewelacyjnie wpływają na nasze zdrowie, odporność i samopoczucie. Czy wiesz, jak je wykorzystać?
Najprostszym sposobem na wykorzystanie pozostałości po gotowaniu barszczu z zakwasu jest przyrządzenie pysznej sałatki z kiszonych buraków. Możesz zestawić je np. ze śledziami, a także z serami sałatkowymi, szczególnie z serem feta. Buraczki będą pasować do każdej sałatki, w której mają znaleźć się kiszone ogórki, z powodzeniem je zresztą zastąpią. Pamiętaj tylko, że buraczki są nieco twardsze od ogórków, trzeba je więc bardzo drobno poszatkować.
Ciekawym pomysłem na wykorzystanie kiszonych buraczków jest przygotowanie chipsów buraczanych! Wystarczy, że buraczki pokroisz na bardzo cienkie plasterki, a następnie ułożysz je na blasze wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Blachę włóż do piekarnika i piecz, aż buraki staną się chrupiące. Dzieci z pewnością będą zachwycone, a my spokojni o ich zdrowie.
Kolejnym doskonałym pomysłem jest surówka z kiszonych buraków. Nadaje się ona do tradycyjnego obiadu i podkreśla smak każdej potrawy. Jak ją przyrządzić? Wystarczy tylko zetrzeć buraczki na tarce, dodać do nich starte jabłko i cebulę. Pozostaje jedynie wymieszać wszystkie składniki i delikatnie doprawić solą i pieprzem, opcjonalnie odrobiną cukru. Pycha! Do obiadu nadaje się również ćwikła z chrzanem. Wystarczy bardzo drobno zetrzeć na tarce lub zblendować kiszone buraczki, a następnie dodać do nich chrzan. Ilość chrzanu jest zależna od tego, jak bardzo pikantną ćwikłę chcemy uzyskać. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie cukrem i kminkiem, wedle uznania. Tak przygotowana ćwikła będzie o wiele smaczniejsza, niż ta kupiona w sklepie!
Kiszone buraki doskonale sprawdzą się także do przyrządzenia barszczyku, zarówno ukraińskiego, jak i zabielanego. Jeśli decydujesz się na zastosowanie kiszonych buraków, nie musisz już dodawać do barszczu octu ani kwasku cytrynowego. Wystarczy, że kiszone buraczki zetrzesz na tarce i dodasz je do zupy, a smak z pewnością Cię zachwyci. Jeśli lubisz barszcz mniej kwaśny, możesz zastosować również buraki pieczone wcześniej w piekarniku. To sprawi, że smak będzie łagodniejszy, a aromat bardziej intensywny i pełniejszy.
Znasz już co najmniej kilka prostych sposobów na wykorzystanie kiszonych buraków. Wiesz, że tak przygotowane sałatki czy surówki wpływają nie tylko na nasze kubki smakowe, ale także na nasze zdrowie? Nie od dziś wiadomo, że kiszonki mają doskonały wpływ na odporność organizmu, chronią go przed infekcjami i wirusami, co doceniamy szczególnie w okresie wzmożonej zapadalności na różnego rodzaju choroby sezonowe. Buraki kiszone wzmacniają krew, a do tego wpływają na widoczną poprawę składu flory jelitowej, dzięki czemu praca układu pokarmowego i przemiana materii zostaje znacząco poprawiona i usprawniona. Dowiedziono także, że kiszone buraki mogą wpływać na nasz układ nerwowy, a nawet pobudzać do rozwoju szarych komórek!