Na stoły wjeżdżają tradycyjne baby, dekoracyjne mazurki, aksamitne serniki, imponujące karpatki i eleganckie tarty. Podpowiadamy najlepsze przepisy na pyszną Wielkanoc na słodko!
To, jakie ciasta znajdą się na wielkanocnym stole w głównej mierze zależy od rodzaju spotkania i upodobań smakowych domowników. Do najpopularniejszych ciast przygotowywanych na Święta Wielkiej Nocy należą między innymi: tarty czekoladowe, babka cytrynowa z dodatkiem majonezu, tradycyjny mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą, klasyczny sernik z brzoskwiniami, pyszna pascha wielkanocna z bakaliami, mazurek w wersji babcinej, sernik z czekoladową kruszonką czy sernik wiedeński. Powodzeniem cieszą się również ciasta, takie jak tartaletki czekoladowe z kremem na bazie budyniu, małe babeczki wielkanocne z majonezem i kremem śmietankowym, ciasto cytrynowe, puszysta i delikatna karpatka oraz karpatka w wersji toffi. Na wielkanocnym stole gości też często sernik robiony na bazie jogurtu zamiast sera, babeczki ozdobione kolorową posypką, sernik o smaku waniliowym z solonym karmelem, orzeszkami i ciasteczkami czy tarta z budyniowym kremem waniliowym i śliwkami. Przepisy na wszystkie te wspaniałe ciasta znajdziesz na naszej stronie!
Wszystkie proponowane przez nas wypieki wielkanocne są pyszne, aromatyczne i efektowne! Ich przygotowanie nie jest skomplikowane - poradzi sobie z nim każdy miłośnik słodkości. Ciasta są unikalne w smaku i na pewno przypadną do gustu rodzinie i gościom. Nadadzą się nie tylko od święta, ale też na inne rodzinne okazje - imieniny, jubileusze czy urodziny. Aby je przygotować nie potrzeba wymyślnych składników, wystarczą te podstawowe.
Ciasta na Wielkanoc przygotujesz szybciej, jeśli wyposażysz swoją domową spiżarnię w produkty marki WINIARY. Pod ręką dobrze mieć budynie o różnym smaku, które często stanowią podstawę kremów do ciast, proszek do pieczenia WINIARY, cukier wanilinowy czy majonez. Przyda się oczywiście też wysokiej jakości mąka, jajka, cukier oraz dodatki w postaci posypek, czekolad, herbatników czy małych biszkoptów. Życzmy udanych wypieków z WINIARY!