Trudno sobie wyobrazić obiad bez dodatku surówki. Przyrządza się je z przeróżnych warzyw, zarówno korzeniowych, takich jak marchew, seler czy buraki, ale też z kapustnych. Przygotowując surówkę wykorzystujemy najczęściej surowe warzywa, dlatego tak ważne jest, aby były one świeże, a przede wszystkim najwyższej jakości. Przerośnięte, zwiędnięte, a co najgorsze nadpsute, absolutnie się do tego celu nie nadają.
Surówka z białej kapusty z majonezem to niezwykle smaczny dodatek do obiadu. Jest jedną z najpopularniejszych i najchętniej przygotowywanych. Z jej przyrządzeniem z pewnością poradzi sobie każdy. Do drobno poszatkowanej kapusty dodaje się utartą na grubej tarce marchew, jabłko i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Sos do niej przygotowuje się na bazie dobrej jakości majonezu. Doprawiony solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem należy dodać do warzyw i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną surówkę schładza się krótko w lodówce i podaje do obiadu. Smakuje wyśmienicie!
Nie tylko białą kapustę wykorzystujemy do przyrządzania surówek. Równie dobrze sprawdza się kapusta czerwona, jak i pekińska. Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem jest delikatniejsza w smaku, niż przyrządzana z białej odmiany. Rewelacyjnie smakuje w towarzystwie posiekanych orzechów i drobno pokrojonych suszonych śliwek. Oczywiście należy też do niej dodać utarte na tarce jabłko i całość skropić sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem i dopieścić majonezem.
Jako dodatek do obiadu idealnie nadaje się też surówka z czerwonej kapusty z majonezem. Ta tradycyjna, polska sałatka będzie świetnie harmonizowała z daniami mięsnymi. Drobno poszatkowaną przyprawiamy solą, lekko ugniatamy, aby zmiękła i puściła sok. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i skrapiamy cytryną. Doprawiamy majonezem i surówka gotowa!
Nie tylko surówki z warzyw kapustnych doprawione majonezem smakują wyśmienicie. Równie dobrze będą smakowały warzywa korzenne w jego towarzystwie. Seler, marchew czy por to produkty często wykorzystywane, jako składniki obiadowych sałatek. Popularna surówka z marchewki z majonezem to niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu dodatek do obiadu. Korzeń marchwi należy obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do niej drobno pokrojony por, przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i majonezem. Wilgotna, słodko-ostra w smaku świetnie pasuje do każdego obiadu.
Por równie dobrze się sprawdza, jako główny składnik obiadowych dodatków. Surówka z pora z majonezem to klasyka smaku. Co ważne, sałatkę przyrządza się błyskawicznie, a jej smak doskonale harmonizuje z daniami mięsnymi, ale też wegetariańskimi. Por po dokładnym umyciu kroi się na drobne paseczki, przyprawia solą, pieprzem i odrobiną cukru. Po dodaniu startego jabłka całość należy wymieszać z majonezem i prosta, smaczna surówka gotowa. Smacznego!