Płatki owsiane to jeden z najczęściej wybieranych składników śniadaniowych. Dostarczają energii i mogą być wykorzystane na wiele sposobów, nie tylko do tradycyjnej owsianki z mlekiem. Mają także pozytywny wpływ na zdrowie i urodę. Jednak, czy płatki owsiane trzeba gotować? Co, zamiast tradycyjnej owsianki, można z nich zrobić?
Mnóstwo osób zaczyna swój dzień od aromatycznej kawy oraz ciepłej owsianki z ulubionymi owocami, miodem albo orzechami. To bardzo dobra praktyka, ponieważ płatki owsiane są bogatym źródłem witamin i minerałów. Wspierają pracę jelit i całego układu pokarmowego, zawierają mnóstwo witamin z grupy B, błonnika pokarmowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wapń i magnez.
Dzięki swoim niezwykłym właściwościom i korzystnym wpływie na organizm zaliczane są do tzw. żywności funkcyjnej, która chroni nie tylko układ pokarmowy, ale także wspiera układ nerwowy (kwasy Omega) oraz dba o dobrą kondycję psychiczną. Zawarte w nich antyoksydanty chronią przed wieloma chorobami, a także spowalniają starzenie się skóry. To same zalety!
Można wykorzystać je nie tylko do przygotowania owsianek. Po zmieleniu płatki owsiane stają się lekką i zdrową mąką, której można użyć do przygotowania słodkich placuszków. Sprawdzają się także jako panierka, jeśli nie chcemy sięgać po klasyczną bułkę tartą.
Większość ludzi z pewnością zaczyna przygotowanie owsianki od podgrzania mleka, a dania z mąki albo panierki owsianej smaży na oleju. Okazuje się, że nie zawsze jest to konieczne. Płatki owsiane można jeść także na zimno — wówczas dostarczają jeszcze więcej cennych składników odżywczych, bo bez obróbki termicznej niczego z nich nie tracą.
Gotować należy krótko, aby tylko płatki lekko zmiękły.
Istnieje teoria, która mówi, że w surowych płatkach znajduje się szkodliwy kwas fitynowy. Rzeczywiście ma on negatywny wpływ na organizm, ale można go łatwo zneutralizować poprzez moczenie, mielenie czy łączenie z witaminą C (np. sokiem z cytryny).
Ważny jest także rodzaj płatków. Gotować warto te najmniej przetworzone, czyli tradycyjne. Pozwala to uniknąć ewentualnych dolegliwości, szczególnie u osób z wrażliwymi żołądkami. Górskie oraz błyskawiczne można śmiało jeść na surowo.
Aby przygotować surowe płatki owsiane, wystarczy wymieszać je z mlekiem lub jogurtem i po chwili można już cieszyć się gotową potrawą. Popularna jest tzw. nocna owsianka. Polega to na wymieszaniu wszystkich składników (płatków, mleka, owoców, orzechów, etc.) w zamykanym słoiczku, a następnie włożenie go na całą noc do lodówki.
O poranku można cieszyć się gotowym, orzeźwiającym i dodającym energii śniadaniem. Surowe płatki owsiane można także dodać do owocowo-warzywnego koktajlu i zblendować na gładką masę. Dzięki temu koktajl zmienia się w pełnowartościowy posiłek, a także jest bardziej sycący.
Z surowych płatków można także przygotować domowy napój roślinny, czyli tzw. mleko owsiane. Wystarczy wymieszać wodę z płatkami w proporcji 1:4, zmiksować w blenderze, a następnie przecedzić przez czystą, bawełnianą ściereczkę. Gotowy napój wystarczy przelać do butelek i przechowywać w lodówce kilka tygodni.
Płatki owsiane smakują doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno, pasują do wielu produktów i zapewniają szereg odżywczych właściwości. Warto włączyć je na stałe do codziennej diety i dzięki temu zadbać o swój układ pokarmowy i dobrą energię. Idealnie sprawdzają się zarówno do porannej kawy, jak i wieczornej herbaty.