Pina colada to koktajl, za którym przepada chyba każdy amator egzotyki. Delikatne mleko kokosowe, połączone z dojrzałym, pełnym słodyczy ananasem tworzą napój, o którym naprawdę trudno zapomnieć. W wersji alkoholowej do owoców dodawany jest biały rum, doskonale komponujący się z aromatycznym sokiem i mleczkiem. Wszystkie składniki wraz z pokruszonym lodem i odrobiną cukru trzcinowego (jeśli ananas nie jest z puszki) wystarczy zmiksować na gładko, przelać do wysokiej szklanki i udekorować kawałeczkiem ananasa lub wiórkami kokosowymi.
Nic tak nie podkreśla ciepłych wieczorów jak owocowy drink, swoimi barwami przypominający romantyczny zachód słońca nad morzem. Ciemna czerwień, łagodnie przechodząca w pomarańcz, żółć, a potem błękit lub zieleń, a do tego kruszony lód i kawałki soczystych owoców – czego chcieć więcej? Aby drink zachował kolorowe warstwy, wszystkie składniki należy dodawać bardzo ostrożnie i w konkretnej kolejności. Najpierw do wysokiej szklanki wrzucamy lód i wlewamy sok pomarańczowy. Później dodajemy grenadynę – syrop, który jest gęstszy od soku, dlatego powinien opaść na dno. Na sam koniec, bardzo powoli wlewamy zmiksowaną w shakerze wódkę z likierem melonowym lub Blue Curacao. W wersji bezalkoholowej do pomarańczy dodajemy sok ananasowy, a gotowego drinka dekorujemy połówką plasterka pomarańczy.
Marakuja jest niezwykle aromatycznym, przyjemnie kwaskowatym owocem. Dodana do napojów, sałatek czy potraw nadaje im prawdziwie egzotycznej nutki. Z połączenia wódki o smaku marakui oraz świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego i cytrynowego można przygotować znakomity, orzeźwiający drink. Po przelaniu zawartości shakera do szerokiej szklanki powoli dolewamy nieco syropu Blue Curacao, który po opadnięciu na dno stworzy efektowne granatowo-zielone warstwy. W drinku bezalkoholowym wódkę z powodzeniem możemy zastąpić sokiem z marakui lub napojem o smaku egzotycznym.
Soczyste pomarańcze, limonki i grejpfruty swoim zapachem i smakiem nieraz przypominają przyjemne chwile spędzone podczas urlopu. Z zestawienia cytryny, pomarańczy i ananasa możemy w kilka chwil przyrządzić fantastyczny napój owocowy, którego smak doskonale podkreśli kilka listków świeżej mięty. Do cytrusów doskonale pasuje prosecco, delikatnie zmieszane ze zblendowanymi owocami. Ten pyszny, lekki drink wystarczy uzupełnić odrobiną lodu i podawać z krótką rurką o grubszym przekroju.
Napoje i drinki na bazie soczystego ogórka są szczególnie popularne w Meksyku i Ameryce Środkowej. Z plasterków warzywa można przyrządzić także znakomity, orzeźwiający drink z nutką egzotyki. Bazą drinka jest czysta wódka (w wersji bezalkoholowej należy ten składnik pominąć) oraz mocno schłodzony Sprite. Do szklanki dorzucamy jeszcze lód, plasterki ogórka i limonki ze skórką oraz świeżą mięte. Drink można dosłodzić odrobiną cukru trzcinowego lub zagęścić kilkoma łyżkami zblendowanego na gładko ogórka.