Kakaowce były doceniane przez ludzi już w czasach starożytnych. Aztekowie i Majowie spożywali napój kakaowy podczas najważniejszych obrzędów religijnych, a w wielu regionach cenne ziarna były nawet środkiem płatniczym. Do Europy nasiona trafiły dzięki Krzysztofowi Kolumbowi, który przygotowywał napój zgodnie z przepisem króla Montezumy, czym zdobył uznanie na hiszpańskim dworze. Jednak największą popularność kakao zyskało dopiero w XIX wieku, kiedy to udało się usunąć z ziaren nadmiar tłuszczu, znacznie podnosząc przez to walory smakowe.
W obecnych czasach kakao wykorzystywane jest przede wszystkim w kuchni. To właśnie dzięki niemu możemy cieszyć się wyjątkowym smakiem wielu wypieków czy deserów czekoladowych, które nie mają sobie równych. Ze zmielonych na proszek ziaren chętnie przygotowujemy także pyszny i rozgrzewający napój, uwielbiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Jak zrobić kakao o kremowej konsystencji i wybornym aromacie?
Na sklepowych półkach możne spotkać kakao w przeróżnych postaciach. Niestety wiele osób idzie na łatwiznę i wybiera proszek instant, który zawiera bardzo dużo cukru, emulgatory i sztuczne aromaty mające na celu podnieść walory smakowe. A przecież przygotowanie pysznego napoju z prawdziwego zdarzenia wcale nie jest trudne! Wystarczy dobrej jakości gorzkie kakao, mleko zwierzęce lub roślinne i odrobina dodatku słodzącego (np. cukier, ksylitol, miód). W większym garnku podgrzewamy mleko z dodatkiem cukru, a do mniejszego odlewamy część mleka, dodajemy kakao i mieszamy trzepaczką tak długo, aż znikną wszelkie grudki. Gdy zawartość dużego garnka będzie gorąca, dolewamy mieszankę i, podgrzewając, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Gotowe kakao przelewamy do kubków i podajemy, póki jest gorące. Prawda, że proste?
Chcesz, aby przygotowane przez ciebie kakao było jedyne w swoim rodzaju? Wzbogać jego smak odrobiną prawdziwej wanilii, syropem kokosowym lub szczyptą ulubionych przypraw. Gdy połączysz mieszankę kakao z gorącym mlekiem, dodaj np. odrobinę cynamonu i syropu imbirowego, a otrzymasz rozgrzewający napój – wprost idealny na długie zimowe wieczory. Smak kakao możesz urozmaicić, dodając również trochę gorącego espresso, szczyptę kardamonu, syrop bananowy, miód, a nawet mielone chili dla większej pikanterii.
Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich oryginalnie podanym kakao, wykorzystaj pyszne dodatki, które na pewno masz pod ręką. W najprostszej wersji wierzch napoju możesz udekorować bitą śmietaną, a na koniec oprószyć wiórkami białej i ciemnej czekolady. Przepysznym i słodkim dodatkiem uwielbianym zwłaszcza przez dzieci są maleńkie pianki tak leciutkie, że unoszą się na powierzchni napoju. W zależności od ich rodzaju mogą nadawać gorącemu kakao delikatnego smaku wanilii, śmietanki czy wybranych owoców. Do dekoracji można użyć także przypraw, które nadadzą płynowi nowego, intensywniejszego aromatu. Tuż przed podaniem warto wrzucić kawałek cynamonowej kory, laskę wanilii albo niewielką gwiazdkę anyżu. Przygotowane w ten sposób kakao nie tylko poprawia humor, lecz także przyjemnie rozpieszcza podniebienie nawet najbardziej wybrednych smakoszy.