Puszysty i odpowiednio mokry sernik to wypiek doskonały! Pieczenie sernika to sztuka, która wymaga nie lada wprawy. Sprawdź, jak zrobić sernik wiedeński, który nie opada!
Odkryj korzyści tylko dla zarejestrowanych!
Czeka na Ciebie wyjątkowy e-book
ze wskazówkami, jak zorganizować kuchnię na miarę Twoich oczekiwań.
Załóż konto i odbierz prezent, który przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie.
Pieczenie sernika bez ryzyka opadnięcia i popękania
Proste porady mogą Ci jednak pomóc upiec sernik, który nie opadnie i nie popęka.
Głównym powodem, dla którego sernik opada, jest narażenie go na zbyt gwałtowne zmiany temperatur. Jeśli więc wyjmiesz blaszkę z ciastem z rozgrzanego piekarnika, może to doprowadzić do jego opadnięcia.
Aby temu zapobiec, przed wyjęciem ciasta z piekarnika ostudź je w piekarniku – najlepiej zrobisz to, uchylając drzwiczki piekarnika i trzymając je tak jeszcze przez około godzinę.
Po tym czasie wyjmij formę z ciastem i pozostaw ją do całkowitego wystygnięcia.
Następnie włóż sernik do lodówki na kilkanaście godzin, aby uzyskał odpowiednią konsystencję.
Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.