Skoro wiadomo już, że najlepszym miejscem do przechowywania szparagów jest lodówka, to pojawia się kolejne pytanie: jak długo można trzymać szparagi w lodówce? Okazuje się, że jeśli uda się nam zachować odpowiednią temperaturę, to szparagi mogą być składowane nawet przez 3 dni. Postarajmy się umieścić je na najniższej półce, a także trzymać z dala od aromatycznych produktów spożywczych. Dzięki temu szparagi nie przesiąkną innymi zapachami, które mogą się uwydatnić w procesie ich gotowania.
Szparagi zarówno zielone jak i białe przechowuje się w podobny sposób - na najniższej półce w lodówce. Warto jednak pamiętać o tym, że przechowywanie szparagów nie jest takie oczywiste. Warzywo to wymaga wręcz stałego dostępu do wilgoci, o czym należy pamiętać. Tak więc jak przechowywać szparagi zielone i białe w lodówce, by zachować ich świeżość na dłuższy czas? Otóż można:
Decydując się na przechowywanie szparagów "na zapas" w lodówce, istotną rolę będzie tu spełniać ich selekcja. Pamiętajmy, by dokładnie przebrać pęczek po przyniesieniu go ze sklepu. Sprawdźmy, czy pojedyncze sztuki nie mają uszkodzonych główek lub łodyżek. Jeśli tak, to niestety będziemy musieli je wyrzucić. W przeciwnym wypadku, zepsute szparagi mogą niekorzystnie wpłynąć na stan świeżych, jeśli będą przechowywane razem w jednym słoiczku.