Wspólne, własnoręczne lepienie uszek z grzybami to jedna z wielu wigilijnych tradycji w polskich domach. Przygotowywanie ciasta jest prawdziwą sztuką i sporym wyzwaniem, ale daje niezwykłą satysfakcję! Przed przystąpieniem do działania, warto odpowiednio wcześniej wyłożyć masło z lodówki. Dzięki temu będzie miękkie i składniki szybciej się połączą. Natomiast częste podsypywanie ciasta mąką ułatwi jego wałkowanie – powinno być jak najcieńsze!
Wspólne dekorowanie wigilijnego stołu może sprawić dużo radości. Decydując się na wybór aranżacji, warto postawić na naturalne, minimalistyczne ozdoby. Na tradycyjnym, białym obrusie pięknie będą się prezentowały samodzielnie ususzone plastry pomarańczy i cytryny oraz aromatyczne przyprawy, takie jak: gwiazdki anyżu i laski cynamonu. Skomponowane ze świeżymi gałązkami świerku czy jodły, orzechami i szyszkami, podkreślą świąteczny klimat.