Moczenie śledzi w zimnym mleku to sprawdzony sposób na złagodzenie ich słonego smaku. Nadaje ono rybom także delikatniejszą, bardziej soczystą konsystencję oraz wzbogaca smakowo, dodając subtelnej słodyczy. Do moczenia można użyć także wody, jednak mleko wyciągnie sól dwa razy szybciej. Warto również pamiętać o temperaturze – śledzie powinny być zimne, dzięki czemu zachowają świeżość na dłużej.
Dobrym pomysłem, by dodać wigilijnej kolacji uroku i świeżości, będą kwiaty kojarzące się z zimą, jak gwiazda betlejemska, amarylisy czy białe róże. Można tworzyć z nich piękne bukiety do szklanych wazonów, łączyć je z gałązkami świerku i szyszkami w stroikach, a także minimalistyczne dekoracje ze świecami, by stworzyć przytulną atmosferę. Całość aranżacji uzupełnią świąteczne serwetki i elegancka zastawa. Tak przygotowany stół z pewnością zachwyci gości!