Jeśli chodzi o świąteczne dania, trudno wyobrazić sobie Wigilię bez pysznej, rozgrzewającej zupy na start. Można przygotować klasyczny barszcz czerwony na wędzonce, z aromatycznym majerankiem albo sięgnąć po przepis na wyrazistą zupę z suszonych i świeżych grzybów. Dla każdego coś dobrego. Poza zupą na świątecznym stole ląduje najczęściej karp, przygotowany w grzybowym, aksamitnym sosie albo podany w chrupiącej panierce. Ta wigilijna ryba nie każdemu smakuje, ale najczęściej święta nie mogą się bez niego obyć. Innym pomysłem na świąteczną potrawę jest także przygotowanie ryby po grecku, która swoim słodko-kwaśnym smakiem orzeźwi i uzupełni świąteczne dania.
Pierogi z kapustą i grzybami, bigos oraz grzybowy sos to w wielu polskich domach obowiązkowe dania na święta. Najczęściej przygotowujemy te potrawy wspólnie z całą rodziną. Pierogi z kapustą i grzybami wymagają nieco babcinej wprawy, ale ostatecznie nie są trudne w przygotowaniu. Można podać je samodzielnie, z cebulką i maślaną omastą albo gęstym, mącznym sosem z suszonych grzybów. Bigos zwykle podaje się w pierwszy i drugi dzień świąt. Nie można zapomnieć także o śledziach pod różnymi postaciami ani o tradycyjnej sałatce jarzynowej lub jej bardziej nowoczesnej siostrze - sałatce gyros.
Wigilia i cały okres świąteczny to nie tylko potrawy na słono, ale także pyszne, słodkie desery oraz przekąski. Wschód Polski wciąż chętnie przygotowuje tradycyjną kutię, ale nikt nie gardzi także domowymi wypiekami - sernikami, makowcami oraz puszystymi, miękkimi piernikami, udekorowanymi w dowolny sposób. W niektórych regionach Polski popularnym daniem są także kluski z makiem. Kilka słodkich potraw powinno znaleźć się na tradycyjnym świątecznym stole, ale sporo z nich podaje się dopiero następnego dnia w towarzystwie aromatycznej, gorącej kawy. WINIARY tradycyjnie pomagają w przygotowaniu pysznych Świąt. Skorzystaj z naszych sprawdzonych przepisów na świąteczne potrawy!