Ser ricotta to bardzo uniwersalny składnik, który doskonale komponuje się z warzywami, a także jest znakomitą bazą do wielu słodkich deserów. Serem ricotta można faszerować również naleśniki i pierożki. Najczęściej produkowany jest z serwatki mleka krowiego, bawolego i koziego. Obok parmezanu i mozzarelli stanowi podstawę włoskiej kuchni – ser ricotta znajdziemy nawet w pizzy zamiast tradycyjnego sosu pomidorowego! Z ricotty można przygotować również znakomity sernik, placki, tartę, lasagne czy conchiglie.
Jak tak na prawdę smakuje ser ricotta? Przepisy są niezwykle różnorodne. Spożywamy go najczęściej z dodatkiem aromatycznych przypraw oraz słodkich składników. Brak wyraźnych nut zapachowych sprawia, że ser przejmuje smak dodatków, zapewniając gładką i kremową konsystencję wielu daniom. Fenomen ricotty polega przede wszystkim na neutralności. Dla niektórych może być nieco mdły i bez wyrazu, jednak koneserzy potrafią w nim odszukać nawet najdelikatniejsze nuty smakowe. Warto wiedzieć, że sery ricotta z mleka owczego i bawolego są najbardziej wyraziste, natomiast z krowiego raczej łagodne.
Cannoli z ricottą to doskonały włoski deser, który łączy w sobie chrupiące rurki oraz pyszne kremowe nadzienie. Można go ozdobić kandyzowanymi owocami, cukrem pudrem i listkami mięty. Cannoli przygotowuje się z tradycyjnego kruchego ciasta, na które składa się mąka tortowa, cukier, masło i jajka. Rurki należy smażyć na głębokim oleju, by były idealnie chrupiące. Przygotowanie nadzienia jest równie proste – wystarczy tylko połączyć ser ricotta z cukrem pudrem i utrzeć na gładki krem.
Faszerowane kwiaty cukinii to bardzo efektowne danie, które idealnie komponuje się z sosem czosnkowym. Może stanowić pyszną przystawkę lub dodatek do mięsa. Kwiaty cukinii nadziewa się farszem z sera ricotta, sosu czosnkowego i posiekanej świeżej bazylii. Należy je zanurzyć w cieście i smażyć na głębokim tłuszczu do zarumienienia. W tym przypadku nie sprawdzi się tradycyjny twarożek, ale właśnie ser ricotta. Przepisy można dowolnie modyfikować w zależności od tego, na co mamy ochotę.
Makaron ze szpinakiem i ricottą to znakomite danie, które możemy przygotować w zaledwie 40 minut. Penne pokryte ricottą i szpinakiem nie tylko dostarcza smakowych, ale również wizualnych wrażeń. Danie jest bardzo sycące i nie wymaga wyszukanych dodatków. Wystarczy tylko makaron penne, ricotta, szpinak, śmietana oraz przyprawy, czyli bazylia, sól, gałka muszkatołowa, a także czosnek. Taka kompozycja aromatu i smaku z pewnością zachwyci każdego miłośnika włoskiej kuchni.