Pestki dyni mogą przydać się nam później jako dodatek do zup, sałatek lub jako zdrowa przekąska albo posypka do domowego pieczywa. Z całą pewnością powinniśmy je docenić choćby przez ich korzystny wpływ na nasze włosy i paznokcie. Nasiona dyni zawierają duże ilości cynku, oraz mangan, fosfor, miedź, żelazo i magnez. Wspomagają też nasz układ odpornościowy.
Suszenie pestek z dyni w domowych warunkach jest bardzo proste, choć samo usuwanie ich od miąższu może być nieco pracochłonne.
Pestki wkładamy do sitka i przepłukujemy pod bieżącą wodą usuwając resztki miąższu. Pozostawiamy aby ociekły z wody i przekładamy na papierowy ręcznik do całkowitego wyschnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 90 C a osuszone pestki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Suszymy około 1 godzinę uchylając co jakiś czas lekko drzwiczki piekarnika , aby wilgoć z pestek odparowała. Pestki zostawiamy w piekarniku aż do całkowitego wystudzenia.
Gotowe nasiona przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Pestki dyni z pewnością urozmaicą Wasze dania ale też dostarczą porcję cennych witamin.
Jeśli wydrążyliście już cały miąższ i usunęliście pestki,to możecie wykorzystać pozostały element dyni jako efektowne i naturalne naczynie do zupy dyniowej lub jesiennej sałatki. Odpadnie problem z myciem naczyń po kolacji lub obiedzie :)
Do tego celu wybieramy małe i kształtne okazy. Powinny stabilnie stać na stole p wydrążeniu całej zawartości, aby danie nie wylewało się nam lub nie wysypywało z naszego naczynia. Świetnie nadaje się do tego dynia hokkaido . Bardzo łatwo usuwa się z niej miąższ i ma idealne kształty do jadalnego naczynia.
Tak przygotowana dynia może nam też posłużyć jako jesienna „doniczka” do kwiatów . Kolejnym pomysłem jest wstawienie do środka dyni miski o nieco mniejszej średnicy i napełnienie jej kostkami lodu . To idealne naczynie do chłodzenia napojów podczas jesiennej imprezy.
Jeśli chcecie zaskoczyć oryginalnym sposobem podania jesiennych potraw, to polecam wykorzystanie do tego celu dynię.
Dynia ma wiele zastosowań w kuchni, ale to też piękny element dekoracyjny. Wiele osób stawia ją na parapecie lub na schodach przed wejściem do domu. Od kilku lat przygotowuję razem z dziećmi lampiony z dyni. Tutaj rozmiar nie ma już najmniejszego znaczenia. Liczy się pomysłowość i dobra zabawa. Oczywiście należy zachować ostrożność wycinając wzory i kształty w dyni. Do przygotowania lampionu polecam też dynię hokkaido ze względu na jej miękką skórkę. Jest plastyczna i łatwa do wycinana. Rok temu wycinaliśmy lampion z dyni olbrzymiej i przyznaję , że było to nie lada wyzwanie. Skóra dyni olbrzymiej jest bardzo twarda i oporna na wszelkie zabiegi.
Pozostałe egzemplarze dyni olbrzymiej pomalowaliśmy pisakami do malowania buzi dzieci podczas halloweenowego home cookingu z dziećmi.
Ciekawa jestem, czy macie jakieś inne pomysły i sprawdzone patenty na wykorzystanie dyni ?
Może podzielicie się nimi z nami ?