Aby zupa dostarczyła nam odpowiedniej porcji energii na długi czas, powinny się w niej znaleźć węglowodany złożone. Ich doskonałym źródłem są warzywa strączkowe i te bogate w skrobię, a także pełnoziarniste kasze, makarony, ryż. Uczucie sytości zapewni także mięso, bez którego niektórzy nie wyobrażają sobie obiadu. A gdy ktoś z kolei za mięsem nie przepada, może sięgnąć po ryby, jaka i białko roślinne, które w dużej ilości znajdziemy przede wszystkim w roślinach strączkowych i orzechach.
Pożywne zupy nie tylko zaspokajają głód na długo, ale też pozwalają się rozgrzać. Zimą są zatem niezastąpione. Łatwiej będzie nam wyjść z domu wiedząc, że po powrocie czeka na nas miseczka pysznej sycącej zupy. Sprawdźcie moje pomysły, co ugotować na jednodaniowy obiad.
Pyszne sycące zupy gulaszowe otwierają moją listę zup z mięsem. Mogą być tradycyjne, jak zupa gulaszowa z wędzoną papryką lub gulaszowa z zielonym grochem i suszonymi grzybami, lub też bardzo egzotyczne jak indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną.
Sporą porcję mięsa dostarczy nam także zupa a’la potrawka. Szczególnie polecam potrawkę z indyka, do której dodałam także soczewicę.
Pysznym sycącym dodatkiem do zup są różnego rodzaju klopsiki, pulpeciki, kulki mięsne. Takie dodatki pasują do przeróżnych zup, nie tylko kremowych, na przykład do zupy z fasolki szparagowej czy też zupy koperkowej z makaronem. Do zupy możemy też dodać mięso, na którym był przygotowywany wywar na zupę, wówczas każda zupa będzie bardziej pożywna i sycąca na dłużej.
Groch jest bardzo pożywny, nic więc dziwnego, że tradycyjna grochówka z kiełbasą to „żołnierska zupa” – po jednej porcji takiej zupy można na długo zapomnieć o głodzie. Na Kaszubach tradycyjna grochówka serwowana jest z kiszona kapustą, ale wersji pysznych grochówek jest jeszcze więcej. Mi szczególnie się podobała kremowa grochówka z makaronem, batatami i kindziukiem i grochówka z kurczakiem i curry, ale często wracam do mojej ulubionej zupy grochowej.
Fasola, jak wszystkie rośliny strączkowe, jest bogatym źródłem białka, a zupy z nią przygotowane należą do bardzo pożywnych. Najbardziej popularną zupą fasolową jest zupa a’la fasolka po bretońsku, którą można przygotować na boczku, kiełbasce lub w wersji wegetariańskiej. Pyszne smakuje także tradycyjna zupa fasolowa, która pysznie smakuje mocno przyprawiona majerankiem.
Kolejna treściwa porcja – zupa z ciecierzycy z powodzeniem zastąpi także drugie danie. Można ją przygotować na przykład na bazie pomidorówki i wykorzystać ciecierzycę suchą lub z puszki. Tą suchą trzeba dzień wcześniej namoczyć, a następnie długo gotować. Ale naprawdę warto.
Pysznym pomysłem na jednodaniowy obiad są zupy z soczewicą. Taką zupę można przygotować w postaci kremu, na przykład kremowej zupy warzywnej z soczewicy, grochu (i wszystkiego po trochu). Albo też dodać soczewicę do grochówki, zupy pomidorowej, potrawki z indyka, zupy wiejskiej z fasolą, Najbardziej popularne odmiany to zielona, czerwona, żółta i brązowa – wszystkie warto wykorzystywać do przygotowywania sycących posiłków.
Którą z proponowanych przeze mnie zup macie ochotę dziś ugotować? A może chcielibyście dodać do mojej listy swoje propozycje?
Autor: Agata