Latem, kiedy sezon na botwinkę w pełni, w mojej kuchni młode buraczki i botwinka pojawiają się bardzo często. Chciałoby się rzec – do znudzenia – chociaż botwinką nie można się znudzić, kiedy ma się na nią mnóstwo ciekawych pomysłów. Oto pięć moich ulubionych sposobów na botwinkę.
Jak lato, to i upały. A na upały nie ma nic lepszego niż chłodnik z botwinki. Dzięki młodym buraczkom ma piękny intensywny kolor. Tradycyjnie chłodnik z botwinki można podać z jajkiem lub przygotować w wersji do picia. Mam nadzieję, że tego lata nie zabraknie okazji do przygotowania pysznych chłodników z botwiny według naszych najlepszych przepisów:
Innym pysznym pomysłem na botwinkę jest też chłodnik, ale z botwinką surową, czyli coś dla fanów raw food. Aby była to zupa rzeczywiście witariańska, do jej przygotowania należałoby wykorzystać kefir na bazie mleka niepasteryzowanego. Ale można chłodnik przygotować na zwykłym kefirze – całe mnóstwo witamin i składników mineralnych z botwinki i tak będzie Wasze.
Zobaczcie, jak szybko można przygotować taki chłodnik:
Wśród pomysłów na botwinkę nie może zabraknąć talerza gorącej zupy. Latem zazwyczaj przygotowujemy zupę z botwinką na wywarze warzywnym, która jest świetną alternatywą dla ciężkostrawnych dań, na jakie latem za bardzo nie mamy ochoty. Z naszych przepisów na zupę z botwinką szczególnie polecam:
Były już chłodniki z botwinki i tradycyjne zupy z botwinką. Myślicie, że pomysły musiały się już skończyć? No to lecimy dalej:
Chipsy z botwinki przygotujecie szybko w piekarniku. Można je podać do zupy z botwinki lub do zup o kremowej konsystencji. Chipsy z botwinki to nie tylko dodatek do zupy, ale także świetna przekąska między głównymi posiłkami. Jak przygotować takie chipsy, przeczytacie tutaj.
A na koniec serwuję nie zupę, a przekąskę, która świetnie pasuje do pitnych chłodników i różnych kremowych zup:
Przygotowałam ją na cieście francuskim, ale jeśli wolicie kruche, nic nie stoi na przeszkodzie, by właśnie na takim cieście ją przygotować. Tarta z botwinką to świetna przekąska, a także dodatek do kremowych zup.