Pokrojenie arbuza w kostkę nie zajmuje zbyt wiele czasu, a efekt końcowy prezentuje się wyśmienicie. Wystarczy tylko pokroić arbuza w ćwiartki, a każdą z nich w paski. Miąższ odcinamy od skórki i kroimy na małe kosteczki. Arbuza możemy podawać w przezroczystej salaterce z listkiem mięty.
Ten sposób krojenia arbuza spodoba się szczególnie dzieciom. Różnego rodzaju figury geometryczne, takie jak serca czy gwiazdki warto wyciąć za pomocą foremek do pierników. Może to być wspaniała zabawa dla całej rodziny! Wycinanie kształtów zajmuje trochę więcej czasu, jednak naprawdę warto, ponieważ efekt jest znakomity. Wystarczy tylko pokroić arbuza na plastry i wykrawać dowolne kształty. Ten sposób podania z pewnością zachęci do skosztowania owoców nawet największego niejadka.
Kolejnym kształtem, który możemy uzyskać z arbuza są słupki. W pierwszej kolejności należy przekroić arbuza na pół i z obydwu stron odciąć końcówki. Następnie całość kroimy na paski, obracamy arbuza o 90 stopni i tworzymy takie same paski w drugą stronę. W ten sposób otrzymamy cienkie arbuzowe słupki. Ze względu na obecność skórki są bardzo łatwe do chwytania.
Jeszcze bardziej spektakularny efekt uzyskamy, tworząc z miąższu arbuza małe kulki. W pierwszej kolejności należy przekroić arbuza na dwie części. Następnie za pomocą gałkownicy do lodów tworzymy kulki – nie ma konieczności oddzielania miąższu od skórki, co jest bardzo wygodne i skraca czas krojenia. Kulki doskonale prezentują się w sałatkach owocowych, na przykład w towarzystwie kawałków pomarańczy, jabłka, banana czy kiwi. Stanowią również świetną dekorację do różnorodnych deserów, na przykład lodów. Można również nadziać arbuza na wykałaczki, co z pewnością ułatwi jedzenie.
Arbuza możemy również pokroić na małe trójkąty i nadziać na patyczki do lodów. Wystarczy tylko połówkę arbuza pokroić jeszcze raz na pół, a następnie w plastry. Jeżeli posiadamy duży egzemplarz, ćwiartkę można przekroić dodatkowo na połowę. Na koniec trzeba zrobić nacięcie w skórce i włożyć patyczek do lodu. Ten sposób podania na pewno spodoba się dzieciom!
Jeżeli wiemy już, jak pokroić arbuza, warto zastanowić się nad sposobem jego podania. Kwadraciki czy gwiazdki można włożyć do połówki wydrążonego owocu i ozdobić liśćmi mięty. W ten sposób warto również podać sałatkę z arbuza, winogron, kawałków ananasa lub jabłka.
Do „miski z arbuza” można również włożyć sorbet arbuzowy – należy go mocno schłodzić i podawać gościom od razu po przygotowaniu. Doskonałą alternatywą dla sorbetu jest granita arbuzowa, czyli deser, który można przygotować za pomocą blendera lub maszynki do lodów. Jak zrobić granitę? Należy zmiksować miąższ arbuza i przetrzeć przez sito. Następnie dodajemy cukier, sok z cytryny, cynamon i likier imbirowy. Całość mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Tak przygotowaną mieszankę wkładamy do plastikowego pojemnika i mrozimy kilka godzin. Gotową granitę przekładamy do pucharków i gotowe.
Bardzo smacznym i orzeźwiającym napojem jest sok z arbuza i cytryny. Przygotowuje się go w ekspresowym tempie. Wystarczy zmiksować arbuza, miód i sok z cytryny z wodą. Najlepiej smakuje schłodzony z plasterkami cytryny. Małe cząstki arbuza można również podawać w formie szaszłyków, nabijając na wykałaczki owoce – banany, kiwi, cząstki mango czy ananasa.