Aby odróżnić babeczki od muffinek, należy przyjrzeć się składom i sposobom przyrządzenia. Babeczki przygotowuje się z przepisu na klasyczną babkę. Podstawą jest konieczność utarcia masła z jajami i cukrem. Do powstałej masy należy również dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz mleko lub śmietanę. Na wierzchu zazwyczaj znajdują się różnorodne, słodkie kremy, ozdoby lukrowe czy masa kajmakowa.
Muffiny mogą przybierać różne smaki – najczęściej przyrządzamy je na słodko, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by upiec wytrawne ciastka z aromatycznymi przyprawami. Ponadto, w babeczkach wykorzystuje się wyłącznie masło, natomiast do ciasta na muffiny możemy dodać zwykły olej lub roztopiony olej kokosowy. Mąkę pszenną można natomiast zamienić na przykład pełnoziarnistą, żytnią, owsianą czy orkiszową. Do muffinek można również dodawać różnorodne bakalie, płatki owsiane, otręby lub musli. W wersji wytrawnej dobrze smakują z warzywami, szynką, serem, suszonymi pomidorami, oliwkami i innymi ulubionymi dodatkami.
Przepis na babeczki jest mniej złożony niż na muffinki. Ciasto przygotowane z zaledwie kilku składników powinno być jednolite, gładkie, o delikatnej strukturze. Do wyrabiania ciasta potrzebny będzie mikser kuchenny. Babeczki po upieczeniu przypominają tradycyjne babki, jakie pieczemy na przykład na Wielkanoc. Są delikatne w strukturze i nie zawierają żadnych grudek.
Do przygotowania muffinów nie będzie potrzebny mikser kuchenny. Składniki mogą zostać wymieszane za pomocą łyżki. Ciasto jest cięższe i bardziej grudkowate. Po upieczeniu muffiny są wilgotne, zbite i ciężkie.
W obydwu przypadkach do pieczenia wykorzystuje się papilotki nałożone na specjalną blachę. Najczęściej duże papilotki stosuje się do przygotowania muffinek, a mniejsze do babeczek. Innym rozwiązaniem są foremki silikonowe, od których łatwo jest oddzielić gotowe wypieki.
Dla lepszego efektu babeczki można bogato ozdobić np. kremem, bakaliami, owocami, cukrowymi serduszkami czy kolorowymi posypkami. Wszystko zależy od naszej kreatywności! Natomiast muffiny nie są zwykle tak hojnie zdobione. Muffinka czekoladowa może być oblana płynną czekoladą, posypana cukrem pudrem lub posypana orzechami. Oto najciekawsze przepisy na babeczki i muffinki!
Bardzo słodkie i aromatyczne. Do ich przygotowania potrzebujemy Budyniu o smaku wanilinowym bez cukru WINIARY, mąki ziemniaczanej i pszennej, cukru pudru, jajek, tłuszczu, proszku do pieczenia i soku z cytryny. Składniki należy zmiksować, przełożyć do papilotek i upiec. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ.
Idealny przepis dla fanów mocno czekoladowych deserów! Przygotowując muffinki, należy pamiętać, by oddzielić mokre składniki od suchych, a następnie delikatnie połączyć. Wiśnie wkłada się do środka surowej masy PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ.
Do przygotowania babeczek będą potrzebne – jajka, mąka pszenna i ziemniaczana, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz Majonez Dekoracyjny WINIARY (zastępuje olej, a jego smak jest niewyczuwalny!). Obowiązkowym elementem jest puszysty krem, który przygotujemy z masła, cukru pudru, kakao i mleka PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ.
W tym przypadku bazą muffinek będzie rozgnieciony banan, mąka i płatki owsiane. Pozostałe składniki to jajko, cukier, olej, proszek do pieczenia oraz cynamon. To niezwykle prosty przepis – wystarczy połączyć wszystkie składniki i upiec. Wypieki można ozdobić bitą śmietaną lub cukrem pudrem PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ.