Barszcz w wigilię króluje na polskich stołach. Jest tak wiele przepisów na niego, że na naszym blogu aż kipi. W tym jednym wpisie zebraliśmy część tych, które lubimy najbardziej. Zatem barszcz na wigilię – najlepsze przepisy – wybierzcie sami, który trafi na Wasze wigilijne stoły.
Klasyka polskiego wigilijnego stołu. Czysty barszcz podany z uszkami z farszem z suszonych grzybów, pieczarek, bądź z kapustą i grzybami. Taki barszcz przygotowujemy z dodatkiem suszonych grzybów, by nabrał prawdziwie wigilijnego charakteru. Nie może w nim zabraknąć aromatycznego czosnku, ziela angielskiego i liści laurowych oraz sporej ilości suszonego majeranku. Przyprawy przełamują jego delikatny smak. Sprawdźcie przepis na barszcz z uszkami tutaj i tutaj.
W niektórych domach wigilijny barszcz musi być przygotowany z kiszonych buraków. Samo przygotowanie takie barszczu nie trwa długo, jednak wymaga wcześniejszego nastawienia zakwasu. Trzeba o tym pamiętać na co najmniej tydzień przed wigilią, a najlepiej przygotować go jeszcze wcześniej, tak na wszelki wypadek, gdyby coś miało pójść nie tak – może się bowiem zdarzyć, ze na zakwasie wytworzy się pleśń i wówczas trzeba go wyrzucić i nastawić nowy. Sprawdźcie, jak przygotować zakwas i barszcz na zakwasie. Inny pyszny przepis na taki barszcz z kiszonych buraków znajdziecie tutaj.
Barszcz na zakwasie można przygotować z dodatkiem wywaru z grzybów i podać niekoniecznie z uszkami, ale na przykład z fasolą jaś. Zupa w taki wydaniu prezentuje się niezwykle efektownie. Przepis znajdziecie tutaj.
Przygotowując barszcz sztuką jest wyważyć jego smak tak, aby bł idealnie słodko-kwaśny. Niekoniecznie barszcz musi być na zakwasie. Można zakwasić go na przykład sokiem jabłkowym, który jednocześnie doda odrobinę słodyczy. Jeśli do przełamania smaku potrzebujemy więcej słodyczy, dodajmy miód. Sprawdźcie przepis na barszcz z sokiem jabłkowym i przepis na barszcz na miodzie.
A co podać do barszczu, żeby nie było tak samo, jak w zeszłym roku, choć równie pysznie? Poza wspomnianą fasolą, można podać jeszcze wiele innych dodatków, niekoniecznie uszka. Pomysły na dodatki znajdziecie tutaj.
Barszcz na wigilię nie musi być tylko czerwony. W wielu domach podaje się bowiem barszcz biały o wspaniałym aromacie suszonych grzybów. A Wy jaki barszcz podacie w Waszych domach w tą wigilię?
Agata