W dosłownym tłumaczeniu bibimbap oznacza wymieszany ryż i już sama nazwa mówi nam wiele o tym, czym jest to tradycyjne, azjatyckie danie. Według zwyczaju koreański ryż z warzywami i jajkiem serwuje się podczas kolacji w wigilię Chińskiego Nowego Roku w tradycyjnej, kamiennej misie. Przepis na bibimbap jest wyjątkowy — decyduje o tym nie tylko smak, ale także sposób przygotowania. Po przygotowaniu poszczególnych elementów dania należy wymieszać je w misce łyżką lub pałeczkami. To spowoduje, że ryż przesiąknie smakiem dodanych warzyw, sadzonego jajka oraz sosu z dodatkiem oryginalnej, koreańskiej pasty na bazie papryczek — gochujang.
Koreański ryż z warzywami i jajkiem doskonale smakuje z dodatkiem wieprzowiny, ale też z owocami morza, kurczakiem czy w wersji wegetariańskiej z tofu. Przepisy na bibimbap najczęściej zawierają następujące warzywa: marchew, kiełki fasoli, szpinak, cukinię, bakłażana, dynię, różne odmiany kapusty, domowe kimchi, rzodkiewkę, ogórka i grzyby.
Wiesz już, co to jest bibimbamp. Wiesz już także, że to danie z ryżu możesz przygotować z różnymi rodzajami mięsa lub bibimbap wegetariański. Jeżeli chcesz przygotować to pyszne danie w wersji z mięsem — wypróbuj przepis na bibibamp z polędwicą wołową.
Wołowinę pokrój w cienkie plasterki i połącz z marynatą. Włóż do lodówki na co najmniej godzinę. W międzyczasie przygotuj sos oraz resztę dodatków. Jakich? Zblanszuj krótko szpinak, następnie wymieszaj go z przyprawami, sosem sojowym, olejem sezamowym i ziarnami sezamu.
Kiełki opłucz i przesmaż je na oleju sezamowym z czosnkiem i chilli. Dopraw cukrem i sosem ostrygowym.
Grzyby (shiitake, boczniaki lub inne) również smażymy krótko na patelni. To samo powtórz z cukinią, marchewką i innymi warzywami, które masz zamiar dodać do dania. Na koniec usmaż wołowinę. Napełnij miskę ryżem, dodaj wszystkie składniki oraz jajko i sos. Wymieszaj i wcinaj — smacznego!
Oczywiście w przepisie na bibimbap z mięsem sprawdzą się również inne jego rodzaje: kurczak lub wieprzowina. Mięso wołowe lub wieprzowe śmiało możesz zastąpić także owocami morza, na przykład krewetkami. Dla wielbicieli ryb również mamy dobrą wiadomość — bibimbap możesz przygotować z usmażoną lub surową rybą. Jeśli używasz tej drugiej, pamiętaj, żeby była jak najświeższa!
Wegetariański bibimbap to nie tylko ryż z warzywami. Aby danie było odpowiednio zbilansowane, postaraj się, aby znalazło się w nim także źródło białka. Mięso z powodzeniem zastąpisz tofu lub tempehem, które idealnie skomponują się z resztą potrawy.
Sposób przygotowania jest bardzo podobny, jak w przypadku wersji z mięsem. Jeśli nie przepadasz za klasycznym smakiem tofu — śmiało możesz je zamarynować wcześniej. Dzięki temu nabierze wyrazu i charakteru.