Błonnik to mieszanina składników pochodzenia roślinnego, głównie węglowodanów. Nie jest on trawiony w organizmie człowieka.
Według naukowców błonnik jest niezbędny w codziennych posiłkach, ponieważ pełni szereg funkcji w organizmie np. pomaga w prawidłowej pracy jelit.
Błonnik dzieli się na dwie grupy: rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Większość żywności na bazie roślin zawiera błonnik zarówno nierozpuszczalny, jak i rozpuszczalny w różnych proporcjach.
Pozytywny wpływ błonnika na organizm można zauważyć w wielu aspektach. Na podstawie badań naukowych stwierdzono, że wspiera on pracę przewodu pokarmowego, wpływa na poziom glukozy po posiłku, co finalnie przekłada się na prawidłową masę ciała. Produkty bogate w błonnik są jednocześnie źródłem innych cennych substancji odżywczych takich jak witaminy i składniki mineralne. Błonnik znajdziesz w produktach pełnoziarnistych, pestkach, roślinach strączkowych, nasionach i orzechach.
Pomimo, że spożycie błonnika jest zbyt niskie, możliwe jest jego codzienne spożycie na odpowiednim poziomie. Zachęcamy do wypróbowania naszych smacznych i odżywczych przepisów zawierających składniki bogate w błonnik, które możesz z łatwością przygotować dla całej swojej rodziny.
ŹRÓDŁA