Burgery z grilla nie są trudne w przygotowaniu, jednak należy pamiętać o kilku zasadach, by mięso wyszło idealnie. Jego soczystość zależy oczywiście od zawartości tłuszczu. Na burgery najlepiej nadaje się mięso mielone z łopatki wołowej, która zawiera około 18% tłuszczu. Można również przygotować kotlety z mielonego drobiu, wzbogacając gotowe danie o grillowany boczek. Równie dobrą wersją jest burger z łososia z aromatycznymi przyprawami i wyrazistymi dodatkami.
Surowy burger powinien mieć grubość 2 cm. Jeżeli będzie cieńszy, istnieje duże prawdopodobieństwo, że wyschnie, zanim pojawi się chrupiąca skórka. Z kolei gdy jest on grubszy, wierzch może się przypalić, podczas gdy mięso będzie niedopieczone. Hamburgery z grilla wystarczy tylko raz odwrócić na drugą stronę. Ważne, aby zrobić to w odpowiednim momencie. Wystarczy podnieść mięso łopatką – jeżeli nadal przywiera do rusztu, należy ponowić próbę za około minutę. Gotowy burger łatwo odchodzi od rusztu i można go bez problemu obrócić.
Istnieje jeszcze jeden praktyczny trik, dzięki któremu stworzymy idealnego burgera w bułce. Podczas grillowania powierzchnia mięsa może się trochę wybrzuszać, przez co trudno będzie obłożyć je dodatkowymi składnikami w bułce. Można temu zapobiec, robiąc w środku surowego burgera wgłębienie łyżką.
Burgery wołowe z grilla można przyrządzać na wiele różnych sposobów. Podstawą są oczywiście świeże warzywa oraz sosy. Wszystko zależy od tego, jaki smak chcemy uzyskać. Hamburgery z grilla po amerykańsku możemy przygotować z tradycyjnym sosem majonezowym oraz ketchupem. Warto również pokusić się o bardziej oryginalne dodatki. Miłośnikom ostrych smaków szczególnie polecamy Sos Texicana pomidorowy z chili WINIARY. Hamburgery wołowe z grilla równie dobrze komponują się z sosami: czosnkowym, sosem tatarskim, sosem chrzanowym lub ciekawym w smaku sosem jalapeno.
Jakie jeszcze składniki mogą znaleźć się w bułce? Najczęściej dodajemy sałatę lodową lub masłową, plastry pomidorów i ogórków konserwowych, czerwoną cebulę, ser żółty, boczek, prażoną cebulkę. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać mniej oczywiste składniki, takie jak jajko sadzone, pastę z awokado czy paprykę konserwową. Nie można oczywiście zapomnieć o chrupiącej bułce. Warto ją wcześniej przepołowić i wrzucić na grill. Burger można dodatkowo oprószyć świeżo mielonym pieprzem lub ziołami prowansalskimi.
Wystarczy uformować mięso mielone w rękach na okrągłe plastry o grubości około 2 cm i włożyć na rozgrzany ruszt. Mięso smażymy około 4-6 minut z każdej strony. Wewnętrzną część bułki należy posmarować ulubionym sosem. Idealnie nadadzą się Sos czosnkowy WINIARY, Ketchup pikantny WINIARY czy Majonez Dekoracyjny WINIARY. Następnie kładziemy na bułkę liść sałaty, mięso, ser żółty, grillowany boczek, plastry pomidorów i ogórków oraz cienko pokrojone krążki cebuli. Pycha!