Wariacji na temat podawania mochi jest naprawdę wiele. Jest to przysmak, który może być przyrządzany zarówno na słodko, jak i słono. Pierwsza opcja, czyli deserowa jest z pewnością najpopularniejsza, a przez to najczęściej spotykana w sklepach i cukierniach na całym świecie. Jednak, co może zaskoczyć wielu, ciastka mochi to nie jedyny sposób podania tej potrawy. Równie popularną, a do tego idealną na ciepłe dni opcją są lody mochi. Podawać je można w miseczce lub na patyku. Przygotowaną, ugotowaną na parze masę ryżową przechowujemy przez 15 minut w zamrażalce. Następnie, wyjęte ciasto kroimy na kształt kwadratów i zawijamy w nie ulubione smaki lodów. Całość zawijamy w folię spożywczą i mrozimy w zamrażalce.
Jednak przygotowując swoje mochi, nie można zapomnieć, że stanowi ono również świetny dodatek do dań głównych i zup, w tym specjalnej zupy świątecznej, o nazwie zoni. Japończycy uwielbiają je komponować z warzywami, bobem i fasolką, jednak to nie wszystko. W wielu przypadkach mochi podawane jest także bez nadzienia, jako alternatywa dla ryżu w zestawianiu z daniami mięsnymi.