Ciasto parzone na ptysie i inne ciastka wymaga użycia niewielkiej ilości produktów. Do jego przygotowania potrzebujemy: szklankę mąki pszennej, szklankę wody, cztery jajka i sześć łyżek masła. Wodę wraz z masłem podgrzewamy w rondelku. Należy zapamiętać, że masło powinno się w pełni rozpuścić. Natomiast woda musi się zagotować, wtedy można zdjąć rondel z ognia. Mąkę do masy dodaje się stopniowo, trzeba także pamiętać o ciągłym mieszaniu. Po dodaniu całej mąki masa powinna ostygnąć przez około pięć minut. W kolejnym etapie pojedynczo dodaje się jajka. Masę należy energicznie mieszać, aby uzyskać gładką i jednolitą konsystencję. Wtedy możemy przystąpić do pieczenia: 180 stopni przez około 15 - 25 minut.
Wyroby z ciasta parzonego są delikatne i wyjątkowe w smaku. Z ciasta tego wykonuje się szereg wyrobów cukierniczych, takich jak:
Warto zauważyć, że ciasto można formować na blachach piekarniczych. W tym celu zastosowany może zostać rękaw cukierniczy.
Z ciasta parzonego można przygotować wiele smacznych dań, wśród których warto wymienić między innymi ciasto parzone na pierogi. Do jego wykonania potrzebna jest mąka i wrząca woda. Użycie gotującej wody sprawi, że gotowe ciasto będzie bardziej elastyczne i delikatne w porównaniu z tradycyjnym ciastem. Parzone ciasto łatwiej się formuje w czasie lepienia pierogów, natomiast w trakcie gotowania zachowują one nadany wcześniej kształt.
Warto również wypróbować przepis na pączki z ciasta parzonego, a dokładniej ciasta drożdżowego parzonego — są lekkie, miękkie i puszyste. Ich przygotowanie wymaga czasu, ponieważ z drożdży należy przygotować zaczyn. Mąkę zaparza się zagotowanym mlekiem, aby połączyć je później z resztą składników. Gotowe ciasto drożdżowe powinno także dwukrotnie wyrosnąć. Każde pojedyncze wyrośnięcie ciasta może trwać około półtorej godziny. Uzyskany efekt rekompensuje czas, jaki poświęcono wykonaniu tego wyjątkowego przysmaku z ciasta z zaparzonego.
Kolejną propozycją jest obwarzanek z parzonego ciasta, który można podawać na słodko i słono. Obwarzanki zwracają uwagę za sprawą nietuzinkowego kształtu nadawanego w trakcie formowania. Z kawałka ciasta należy zrobić wałek, który następnie trzeba skręcić i połączyć jego oba końce. Tak przygotowane obwarzanki należy gotować przez minutę w osolonym wrzątku. Po wyjęciu i osuszeniu, ciasto warto posmarować jajkiem i posypać makiem. W ostatnim etapie przygotowywania obwarzanków piecze się je przez około 20 minut w 200 stopniach.
Ciasto parzone doskonale smakuje zarówno na słodko, jak i na słono. Dlatego też bardzo często wykorzystywane jest do wyrobu produktów cukierniczych, ale również w domowej kuchni. Ciasto to zwraca uwagę delikatną strukturą, którą doceni każdy smakosz. Przekonaj się sam!