W moim rodzinnym domu barszcz z uszkami to obowiązkowa pozycja w wigilijnym menu. Oczywiście musi być też zupa rybna z lanymi kluskami, którą moja mama przygotowuje specjalnie dla mnie. Jednak to barszcz czerwony jest dla mnie kulinarnym symbolem Świąt Bożego Narodzenia. Tradycyjnie podajemy go z uszkami z farszem pieczarkowym. Jola z kolei uwielbia uszka z farszem grzybowym, ale ostatnio rozsmakowała się w uszkach z farszem pieczarkowym. Zobaczcie, jakie zgrabne uszka lepi, wycinając je wykrawaczką do ciasteczek!
Sposób na udane uszka (i przepisy na farsz grzybowy i farsz pieczarkowy) znajdziecie tutaj. Bo sekret udanych uszek tkwi nie tylko w umiejętnościach manualnych, ale też w farszu i przepisie na ciasto. Ja ciasto na uszka przygotowuję według mojego sprawdzonego przepisu na pierogi (przepis na moje uszka znajdziecie tutaj), a uszka zlepiam na kształt pierogów. Tak jest dla mnie o wiele prościej, więc gdy ktoś nie ma zdolności manualnych, może lepić uszka tak jak ja.
Ale wigilijny barszcz można podać z innymi niż uszka dodatkami, wykorzystując ten sam pyszny grzybowy lub pieczarkowy farsz. I o tym przecież miałam pisać :)
Ostatnio na naszym blogu pojawił się przepis na ślimaczki drożdżowe z farszem pieczarkowym. Ślimaczki są dużo prostsze w przygotowaniu, niż uszka, które wymagają wprawnego lepienia, zwłaszcza, kiedy chcemy zrobić ich naprawdę dużo. Każde uszko trzeba przecież ulepić z osobna. Ciasto na ślimaczki zwijamy w rulonik raz, a ślimaczki powstają, gdy rulonik tniemy w poprzek nożem. Z każdym cięciem, jeden ślimaczek.
Zatem ze ślimaczkami sprawa jest prosta. Robią furorę. Naprawdę świetnie smakują z czystym barszczem i ładnie się prezentują na świątecznym stole. Gdy macie obawy, że ślimaczki się nie udadzą, możecie pyszny pieczarkowy farsz zawinąć w gotowe ciasto francuskie i upiec ślimaczki z ciasta francuskiego. Takie ślimaczki są szybsze w przygotowaniu, a równie pyszne. Jednak serdecznie zachęcam do upieczenia ślimaczków drożdżowych. Nie jestem mistrzem w ciastach drożdżowych, ale ślimaczki zawsze ładnie wyrastają i pysznie smakują, więc powinny się udać każdemu.
A co do barszczu zamiast uszek i ślimaczków? Jola ostatnio przygotowywała pyszne bułeczki po brzegi nafaszerowane pieczarkami. Sami zobaczcie, bo gdy nie ma się czasu lub ochoty na lepienie uszek, takie bułeczki będą świetną alternatywą.
Przepis na te pyszności znajdziecie tutaj.
Jakby mało było kulinarnych dylematów przy ustalaniu wigilijnego menu, zapraszam po przepis Joli na pyszne wigilijne paszteciki do barszczu. Ich sekretem jest farsz grzybowy, Jola robi naprawdę przepyszny i na dodatek z grzybów pochodzących z rodzinnego grzybobrania.
Bo barszczu można też przygotować krokiety z kapustą i grzybami. Choć ja przygotowuję takie krokiety do barszczu noworocznego.
Sami widzicie, że do barszczu można podać wiele pyszności. A doskonały przepis na barszcz znajdziecie tutaj.
Smacznego!
Autor: Agata