Zastanawialiście się kiedyś co najczęściej dodajemy do zup? Zazwyczaj nasz wybór pada na ziemniaki, makaron, kasze, grzanki lub paszteciki które serwujemy z barszczem czerwonym. Dodatki mogą sprawić , że zupa będzie bardziej sycąca ale też mogą spowodować że nawet mały Niejadek zje zupę z kolorowymi uszkami w których możemy przemycić warzywa lub mięso. Wybór dodatków zależy już tylko od Was, ale należy kierować się zasadą , aby pasowały smakowo do zupy z którą je serwujemy.
Do każdej zupy pasuje coś innego. Chrupiące grzanki, chipsy warzywne lub groszek ptysiowy idealnie komponują się z zupami o kremowej konsystencji. Do czerwonego barszczu najlepsze będą paszteciki, krokiety lub uszka z grzybami. Jeśli szukacie dodatków do zup dla dzieci to polecam lane kluseczki, makaron naleśnikowy lub kolorowe uszka.Pulpeciki z jajek i indycze klopsiki z natką pietruszki sprawdzą się w żurku, barszczu białym lub w zupie jarzynowej.
Dodatki do zup podzieliłam na 3 grupy: