Co do makaronu z pesto? Wiele osób zadaje sobie to pytanie, szukając ciekawych pomysłów na pyszne dania inspirowane kuchnią włoską. Zielone pesto pasuje do warzyw i do mięs, będąc bardzo uniwersalnym składnikiem. Z jakimi składnikami tworzy najlepsze kompozycje? Poniżej znajdziesz wskazówki.
Pesto to włoski przysmak o szerokim zastosowaniu. Głównym składnikiem, który nadaje charakterystyczną barwę, jest świeża bazylia. Zioła miesza się z oliwą i startym parmezanem i doprawia solą, czosnkiem i orzeszkami piniowymi. W efekcie powstaje pyszna pasta bazyliowa, sprzedawana w słoiczkach.
W związku z tym, że przepis nie jest bardzo skomplikowany, można zająć się produkcją także w swoim domu. Pierwotnie pesto przygotowywano, pracowicie ucierając składniki za pomocą moździerza. Pierwszy przepis z włoskiej książki kucharskiej pochodzi z XIX wieku.
Obecnie, dzięki nowoczesnym technologiom, jest znacznie łatwiej. Malakser albo blender o dużej mocy wykonana za Ciebie dużą część pracy. Chociaż najpopularniejszy jest właśnie makaron z zielonym pesto, z czasem powstały także różne inne warianty.
Warto wspomnieć przede wszystkim o czerwonym pesto, w którym - zamiast bazylii - głównym składnikiem są suszone na słońcu pomidory. Zielona wersja pesto także może powstać bez bazylii. Mieszaninę o podobnym wyglądzie uzyskasz także, wykorzystując miętę, pietruszkę albo szpinak. Stąd takie nazwy jak miętowe pesto czy pietruszkowe pesto.
Chcesz przygotować lekką potrawę z makaronem i pesto? Zapamiętaj, że bazyliowa pasta doskonale pasuje do wielu zielonych warzyw. Dlatego możesz sięgnąć po to, co akurat masz w domu - szparagi, cukinię, brokuły albo zieloną fasolkę. W ten sposób stworzysz idealne dla wegetarian i nie tylko. W wielu potrawach pesto występuje w duecie z suszonymi pomidorami. I bardzo słusznie! Jedno i drugie można zaliczyć to najlepszych odkryć włoskiej kuchni!
Pesto bardzo dobrze pasuje także do dań z mięsem. Jeśli chcesz sprawdzić, jak w duecie z makaronem i pesto będzie się komponował kurczak, nie ma powodów do obaw - w wielu przepisach te składniki występują obok siebie. Pesto pasuje także do szynki albo boczku. Wszystkie typowe mięsne dodatki do makaronu są mile widziane. Nie inaczej jest z rybami. Do pesto doskonale pasuje te delikatne, jak na przykład łosoś.
Jeśli lubisz klejący się makaron, na pewno będziesz potrzebować do swojego przepisu dużo sera. Najbardziej oczywisty dodatek to parmezan - w końcu jest składnikiem używanym do produkcji samego pesto. Inne ciekawe propozycje to pecorino lub parmigiano reggiano. Możesz także uzyskać ciekawy efekt, mieszając pesto z delikatnym kremowym serkiem takim jak mascarpone albo ricotta. Ten warty uwagi smak można uzupełnić pomidorkami koktajlowymi. Sprawia, że potrawa będzie wyrazista, a przy tym - miła dla oka.
Wiesz już, co dodać do makaronu z pesto. Bazyliowa pasta znakomicie komponuje się z zielonymi warzywami, mięsnymi dodatkami i serem. Te połączenia są uniwersalne, więc odnoszą się nie tylko do makaronu. Równie dobrze pesto i inne składniki mogą trafić na pizzę, do zapiekanek czy jako przystawka do pieczywa lub do sałatek. Pamiętaj jednak, żeby nie dodawać zbyt dużej ilości i żeby zbyt długo nie podgrzewać pesto. Wysoka temperatura może sprawić, że zrobi się gorzkie.
Jeśli masz dużą ilość pesto do wykorzystania, nie zaszkodzi dodać nawet do zupy. W ten sposób możesz przygotować na przykład pomidorowy gulasz warzywny z pesto.