Kieszonki z ciasta francuskiego z szynką i szparagami są smakowitą propozycją na obiad lub kolację. Ciasto francuskie i szparagi to duet idealny! W zaledwie pół godziny można wyczarować znakomite, sycące danie. Zdecydowanie warto wykorzystać szparagi, póki trwa na nie sezon.
Czego potrzebujemy do wykonania przepisu? Należy przygotować opakowanie ciasta francuskiego, zielone szparagi, kremowy serek, wędzoną szynkę oraz jajko.
W pierwszej kolejności z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty i rozsmarowujemy na nich serek. Szparagi zawijamy w szynkę i kładziemy na cieście francuskim. Całość zawijamy tak, aby szparagi były widoczne, przekładamy na blachę, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy przez około 20-25 minut.
Przekąski z ciasta francuskiego są wprost wymarzone na imprezę. Bardzo szybko się je robi i świetnie prezentują się na stole. Do wykonania przepisu będziemy potrzebować jednego opakowania ciasta francuskiego, żółtego sera, jajka, pomidorków koktajlowych, cebuli, sezamu, szczypiorku oraz słodkiej papryki. Z podanych składników przyrządzimy dwie wersje przekąsek.
W pierwszej wersji ciasto w temperaturze pokojowej należy pokroić na plastry, posmarować ketchupem i zawinąć w nie kawałki parówek. W drugim przepisie kładziemy na ciasto francuskie starty żółty ser, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, paprykę pokrojoną w kostkę oraz cebulą.
Tak przygotowane przekąski smarujemy jajkiem i pieczemy 15 minut do uzyskania złotego koloru. Przekąski znakomicie smakują z dipem majonezowym – wystarczy połączyć Majonez Dekoracyjny Winiary z jogurtem greckim, czosnkiem oraz ostrą papryką. Palce lizać!
A teraz coś dla miłośników słodkich smaków. Rożki z ciasta francuskiego z kremem i owocami są niezwykle efektowne, dlatego warto je przygotować na nadejście gości. Wykorzystamy jedno opakowanie ciasta francuskiego, folię aluminiową oraz składniki na krem, czyli Budyń o smaku waniliowym bez cukru Winiary, cukier, zimne mleko, mąkę pszenną, ulubione owoce, a także masło.
W pierwszej kolejności należy przygotować formy do ciasta francuskiego – kwadrat w folii aluminiowej należy trzykrotnie złożyć w prostokąt, a następnie zawinąć go w rożek. Następnie każdy rożek zawijamy w plastry ciasta francuskiego i pieczemy w piekarniku do momentu aż ciasto stanie się złociste. Następnie przygotowujemy krem, pozostawiamy do ostygnięcia i nakładamy do każdego rożka z ciasta francuskiego. Deser można udekorować ulubionymi owocami.
Wszystkie przekąski będą znakomicie smakować zarówno na ciepło, jak i na zimno. W przepisach z ciasta francuskiego można wykorzystać dowolne warzywa i owoce. Możliwości są nieograniczone!