Ciasto francuskie i jabłka to klasyczne połączenie, które przypadnie do gustu niemal każdemu. Warto podkreślić, że jest to doskonałe rozwiązanie, kiedy organizujemy przekąski na ostatnią chwilę – nie licząc czasu pieczenia, ciastka z ciasta francuskiego z jabłkami przygotowuje się w około 30 minut. Co więcej, lista niezbędnych składników jest krótka, a większość z tych produktów znaleźć można w kuchni na co dzień. Po upieczeniu, wystarczy ciasteczka posypać cukrem pudrem i postawić na sylwestrowym stole.
Rożki z ciasta francuskiego to kolejna niezwykle prosta i jednocześnie wyjątkowo smaczna propozycja, która sprawdzi się nie tylko na sylwestra, ale również na inne okazje. Jej sekretem jest wiśniowe nadzienie, którego smak dopełniony jest dodatkiem orzechów. Co ważne, z ich przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz, mając jednocześnie pewność, że przy zachowaniu odpowiedniej uwagi wszystko wyjdzie tak jak powinno!
Cechą charakterystyczną ciasta francuskiego jest jego plastyczność, dzięki czemu idealnie nadaje się ono do przygotowywania przysmaków o różnorodnych kształtach. Róże z ciasta francuskiego z owocami nie tylko wyśmienicie smakują, ale również świetnie prezentują się na sylwestrowym stole. Co ciekawe, do ich przygotowania wykorzystać można różne owoce – wystarczy, aby dało się je pokroić w cienkie paski, dzięki czemu możliwości są wyjątkowo szerokie.
Rożki z ciasta francuskiego z kremem i owocami mogą być jednym z ciekawszych deserów na stole sylwestrowym. Dopełnione świeżymi owocami połączenie kruchego ciasta i delikatnego kremu przygotowanego na bazie budyniu z pewnością podbije niejedno serce.
Co więcej, na sylwestra nie warto jest ograniczać się do jednego rodzaju kremu – rożki doskonale smakują zarówno w wersji z nadzieniem waniliowym, jak i czekoladowym.
Ciasto francuskie doskonale komponuje się nie tylko ze słodkimi dodatkami, ale również słonymi. Podobnie jak w przypadku różnego rodzaju deserów, przygotowanie bardziej wytrawnych przekąsek nie zajmuje dużo czasu i jest bardzo proste.
Komponując menu na sylwestra warto więc postawić również na propozycje takie jak tarteletki z warzywami, paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym lub roladki z łososiem – to tylko kilka propozycji z wyjątkowo szerokiego wachlarza możliwości. Dodatki do przysmaków z ciasta francuskiego warto dobrać pod kątem upodobań gości, dzięki czemu można mieć pewność, że każdy znajdzie coś dla siebie.