Aby ułatwić zwyczaj święcenia, suto zastawione stoły zamieniono na symboliczne koszyki święcone w kościołach.
Aktualnie tradycje dotyczące zawartości koszyka różnią się w zależności od regionu. Są jednak produkty, bez których nie powinniśmy wybierać się na święcenie koszyka.
Jakie?
- W koszyku powinny się znajdować chleb, jajko, sól, wędlina, ser, chrzan i ciasto. Chleb jest symbolem Ciała Chrystusa, jajko – odradzającego się życia, a sól jest symbolem prostoty życia. Wędlina (najlepiej, jeśli będzie to wieprzowina) zwiastuje płodność i dostatek. Ciasto, które w tradycji wielkanocnego koszyczka obowiązuje najkrócej, symbolizuje doskonałość. W święcące nie może również zabraknąć baranka z chorągiewką – ma on przypominać o złożonej przez Chrystusa ofierze i jego zwycięstwie nad śmiercią.
- Wbrew pozorom – do koszyczka nie powinno się wkładać czekoladowego zajączka – nie ma on nic wspólnego z chrześcijańskimi zwyczajami. Nie powinno się również wsadzać alkoholu, ani żadnych przedmiotów użytkowych.
- Koszyczek powinien być wiklinowy i wyścielony białą serwetką. Można go też przyozdobić gałązkami bukszpanu lub borówki, które są symbolem radości i nadziei na zmartwychwstanie.