Aby sernik nie opadł, wszystkie składniki masy powinny być w temperaturze pokojowej. Wystarczy, że wyjmiesz je z lodówki na 3 godziny przed przygotowaniem sernika. Ważna jest też temperatura pieczenia. Im niższa, a czas dłuższy, tym sernik mniej opadnie. Warto pamiętać również o tym, by studzić sernik w zamkniętym piekarniku, a drzwiczki uchylić dopiero po 30-60 minutach. Zasadniczo większą tendencję do opadania mają serniki puszyste, które zawierają w sobie dużo powietrza.
Jeżeli dodajesz do sernika ubitą pianę z jaj lub kogel mogel, a następnie wszystko długo miksujesz – jest spore prawdopodobieństwo, że sernik nieco opadnie. Im krócej miksujesz, tym mniej napowietrzony będzie sernik i mniej opadnie. Aby uwolnić powietrze, możesz przed wstawieniem do piekarnika uderzyć lekko blachą o stół, ale najlepiej po prostu potrzymaj sernik dłużej w piekarniku. Jeżeli boisz się, że wyjdzie zbyt przyrumieniony – nakryj go folią aluminiową.