Aby w cieście na naleśniki nie było grudek, przede wszystkim należy dobrze przesiać mąkę przez sitko. Dopiero później połącz mąkę z innymi składnikami. Można to zrobić ręcznie – przy użyciu trzepaczki lub widelca. Szybciej i dokładniej jednak będzie, jeśli do tej czynności użyjesz miksera.
Ważna jest również kolejność mieszania ze sobą składników. Aby zminimalizować ryzyko powstania grudek w cieście, należy zachować odpowiednią kolejność. Najlepiej jest zacząć od jajek i dokładnie je roztrzepać w misce. Dopiero później należy wlać mleko, a na końcu dodać mąkę. Jeśli zastosujesz inną kolejność i np. dodasz mąkę do jajek przed wlaniem mleka, możesz mieć problem z dokładnym wymieszaniem całości i właśnie wtedy mogą powstać grudki, które ciężko będzie rozbić, nawet po dodaniu mleka.
Aby uchronić się od zbyt gęstego ciasta warto też pamiętać, aby wymieszać wszystkie składniki tuż przed smażeniem. W innym wypadku, jeśli wymieszasz ciasto i je zostawisz, mąka wchłonie większość płynu i ciasto zrobi się gęste, a ryzyko powstania grudek znacznie wzrośnie.