Jeśli zdarza Ci się przypalać naleśniki problem może tkwić w nierównomiernie rozgrzanym oleju na patelni. Co zrobić w takiej sytuacji?
Nie wlewaj oleju bezpośrednio na patelnię – wtedy rozpływa się nierównomiernie, pozostawiając suche miejsca, a w efekcie naleśniki w niektórych miejscach mogą być spalone a w innych niedosmażone.
Spróbuj rozsmarować olej po patelni za pomocą ręcznika papierowego. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że dostał się on na całą patelnię
Unikniesz również nadmiaru tłuszczu na patelni, co powinno być dobrą informacją szczególnie dla tych osób, które dbają o linię.
Ważna jest również temperatura smażenia. Nie przegrzewaj patelni. Jeśli dopuścisz do jej zbytniego nagrzania się – może to spowodować zbyt szybkie spalenie się naleśników. Z kolei zbyt niska temperatura patelni sprawi, że naleśniki będą przywierać do teflonu. Najlepiej jest smażyć naleśniki na średnim ogniu.