Arbuz to owoc, który w ponad 90% składa się z wody. Jest niskokaloryczny, orzeźwiający i kryje w sobie substancje odżywcze takie jak likopen, potas, wapń, magnez, witaminy A i C.
Zmiksowany arbuz z dodatkiem soku z cytryny oraz szczypty soli to idealny „napój” izotoniczny.
Sprawdza się dla sportowców w trakcie i po treningu, ale polecam go również dla mniej aktywnych osób na upalne dni, kiedy tracimy dużą ilości płynów i soli mineralnych.
Wszyscy, którzy prowadzą aktywny tryb życia docenią arbuza z jeszcze jednego powodu: poprawia ukrwienie i odżywienie tkanki mięśniowej, co pozwala na bardziej intensywny trening oraz wspomaga regenerację mięśni.
Arbuza można miksować z różnymi owocami i ziołami. Polecam np. chłodnik z arbuza z truskawkami, liśćmi mięty oraz sokiem z limonki, serwowany z dodatkiem sera feta lub twarogu.
Arbuz smakuje wybornie również jako dodatek do sałat, np. do sałatki z serem feta, pomidorami i bazylią.
Arbuza można też grillować (sprawdź nasz przepis na grillowane arbuzy), kisić, piklować, podawać w formie granity czy sorbetów.