Czemu skupiamy się właśnie na pieczywie tostowym? Ponieważ jest łatwo dostępne, proste w przechowywaniu i ma długi termin ważności. Świeży chleb pszenny albo bułki najlepiej jeść od razu po zakupie. Nieodpowiednio przechowywany szybko się wysuszy i nie będzie już taki smaczny jak pierwszego dnia. Z chlebem tostowym jest łatwiej. Jedno opakowanie może być używane nawet przez tydzień, a wszystkie kromki zachowają swoje pierwotne właściwości. Idealnie nadaje się do wielu potraw na ciepło, nie tylko przygotowywanych w tosterze albo opiekaczu.
Chcąc znaleźć odpowiedź na pytanie "co mogę zrobić z chleba tostowego", wybraliśmy najlepsze przepisy, które podzieliliśmy na kilka kategorii. Wierzymy, że wśród tych propozycji każdy znajdzie coś ciekawego.
Przegląd ciekawych przepisów zaczynamy od klasyki. Pierwsza propozycja to tosty z opiekacza. Jedną z najczęstszych kompozycji zarówno w domach, jak i w kawiarniach, są gorące tosty z szynką i serem. W naszej wersji zamiast szynki pojawia się salami, a dodatki do tej kompozycji to ogórek kiszony i pomidor. Jednak smak nie byłby taki sam, gdyby nie majonez dekoracyjny WINIARY. To jest właśnie ta wisienka na torcie, która wieńczy dzieło!
Alternatywna wersja śniadania to sandwich z jajkiem. Jak wiadomo Brytyjczycy uwielbiają jadać na śniadanie potrawy z jaj, a także skwierczący bekon prosto z patelni oraz tosty. W naszej wersji jajko sadzone znajduje się pomiędzy kromkami pieczywa tostowego. Danie na pewno nie byłoby idealne bez odpowiedniego sosu. W tym przypadku oprócz majonezu dodawany jest jeszcze ketchup łagodny WINIARY. Z tego połączenia powstaje rozgrzewający, sycący posiłek. Idealnie się sprawdzi, gdy już od samego rana potrzebujesz solidnej porcji energii!
Pora na danie, które najlepiej zjeść na zakończenie dnia. Tu dla odmiany zaczniemy nie od ciepłych, a od zimnych potraw. Kolorowe roladki / sushi z pieczywa tostowego z łososiem i warzywami - już sama nazwa brzmi intrygująco, prawda? Zrolowane kawałki pieczywa z łososiem i innymi dodatkami rzeczywiście na pierwszy rzut oka wyglądają jak sushi, jednak ich przygotowanie jest łatwiejsze i mniej czasochłonne. Bardzo efektownie prezentują się na talerzu lub półmisku. Sprawdzą się nie tylko jako kolacja, ale również jako przystawka czy jedna z przekąsek na przyjęciu z daniami typu finger foods.
Preferujesz coś na ciepło? W takim razie polecamy grzanki z pieczarkami z serem. Ten prosty przepis przypomina recepturę na bardzo popularne zapiekanki sprzedawane w punktach gastronomicznych na dworcach czy w centrach miast. To jednak nie do końca to samo! Znacznie ciekawszy efekt osiągniesz przygotowując wyszukany farsz. Wystarczy do cebuli i pieczarek dodać także śmietanę, odrobinę mąki, sól i pieprz.
Czasami kupi się po prostu zbyt dużo chleba. Zamiast wyrzucać nadmiarową porcję, lepiej ją zużyć, sięgając nawet po niekonwencjonalne pomysły.
Lubisz grzanki? Doskonale sprawdzają się jako chrupiący dodatek do zupy albo do sałatek. Chociaż można kupić gotowe, znacznie lepiej będzie zrobić je samemu w domu. Szczególnie, jeśli akurat masz pod ręką chleb tostowy. Grzanki czosnkowe z chleba tostowego piecze się w piekarniku, choć można je przygotować także na patelni.
Czosnek ma intensywny smak i aromat, który nie każdy lubi. Szukasz alternatywy? Jeśli smak ma być łagodniejszy, możesz sięgnąć po bardzo podobny przepis, ale z innymi przyprawami - chrupiące grzanki do zupy wzbogacone o zioła prowansalskie to pewnie dobry wybór dla Ciebie.
A możesz potrzebujesz jeszcze więcej pomysłów? Sprawdź 5 sposobów na grzanki do zupy.
Jak widzisz z pieczywo można kreatywnie wykorzystać do wielu ciekawych receptur, a nie tylko do prostych kanapek. Pieczywo tostowe sprawdzi się jako ważny składnik do przekąsek oraz pełnowartościowych posiłków na ciepło i na zimno. Szukasz więcej inspirujących pomysłów? Sprawdź pyszne dania z chlebem!