Należy do warzyw dyniowatych. W zależności od regionu nazywana jest także „kabaczkiem”. W sklepach dostępna jest cały rok, jednak jej sezon przypada na koniec czerwca i trwa do października. Najlepsza będzie młoda, mała lub średnia, jędrna i zielona.
Nie każdy o tym wie, ale jadalne są również kwiaty cukinii (sprawdź przepis tutaj). Cukinia doceniana jest przez dietetyków za swoje walory odżywcze, jest lekkostrawna.
Smakuje wybornie na surowo w sałatach, krojona obieraczką przypomia makaron papardelle a za pomocą „spiralizer” (specjalnego urządzenia do robienia spaghetti z warzyw) można z niej zrobić spaghetti.
Cukinia świetnie sprawdza się również w daniach na ciepło - smażona (placki), duszona (w ratatuj), grillowana (cienkie podłużne paski), pieczona (z farszem wege lub mięsnym), gotowana na parze (kilka minut na „al dente”).
Łatwo się kisi, jak ogórki (do kiszenia wybieraj młode i jędrne okazy, najlepiej tzw. baby), marynuje albo pikluje w zalewie octowej z dodatkiem miodu, curry i chilli.
Gości z pewnością zaskoczysz ciastem z cukinii. Tutaj znajdziesz przepis na ciasto cytrynowe, ale spróbuj też ciasta z dodatkiem czekolady! Cukinia sprawia, że ciasto jest wilgotne i świeże, a nie jest nawet wyczuwalna!