Co można zrobić z gotowanych ziemniaków, aby ich ponowne przyrządzenie było proste i przyjemne? Jeśli ziemniaki zaliczają się do klasy sałatkowej lub użytkowej, to z dużym prawdopodobieństwem zostaną nam w garnku całe kawałki. Wystarczy ostudzić ziemniaki, osuszyć i pokroić na talarki. Tak przygotowane warzywo należy skropić oliwą, doprawić ziołami i pozostawić w lodówce. Po kilku godzinach, kiedy już najdzie nas większy głód, ziemniaki wyjmujemy i dodajemy: kiełbasę, cebulę, śmietanę oraz WINIARY POMYSŁ NA… Sycąca zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą. Dalej postępujemy zgodnie z instrukcją naniesioną na saszetce.
Jeśli zostały nam ugotowane ziemniaki, które przypominają zbitą, jednorodną masę – to taką formę również możemy wykorzystać w smaczny sposób. Jednym z najlepszych pomysłów jest stworzenie niecodziennych klopsików ziemniaczanych. Wystarczy do masy kartoflanej dodać jajko, nieco mąki oraz przyprawy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, pozwalamy mu nabrać odpowiedniej temperatury, a następnie przekładamy odrobinę masy do smażenia. Usmażone kotlety warto podawać z Dressing 1000 wysp z pomidorami i solą morską WINIARY lub sosem. Pyszną propozycją jest gotowy sos pieczeniowy ciemny WINIARY Następnie oblewamy placuszki ziemniaczane przygotowaną emulsją z dodatkami.
Ziemniaki z obiadu przydadzą się również wtedy, gdy mamy w planie przygotowanie aromatycznego żurku bądź botwinki. Wystarczy, że do masy ziemniaczanej dodamy odrobinę masła, a dalszej kolejności ubijemy całość na jednorodne puree. Jednocześnie przygotowujemy zupę, np. korzystając z gotowych pomysłów kulinarnych. Barszcz czerwony Nasza Specjalność WINIARY przyrządzamy zgodnie z opisem zamieszczonym na tylnej części opakowania. Jeśli zupa będzie już gotowa, to wówczas przekładamy uformowaną kulę z puree na głęboki talerz. Następnie zalewamy całość barszczem z kawałkami buraków.
Co można zrobić z gotowanych ziemniaków z obiadu, jeśli zostało ich jeszcze więcej? Pomysłów jest co nie miara, a wyżej wymienione propozycje stanowią tylko nieznaczną część inspiracji. Ugotowane warzywa możemy przyrządzić także w zupełnie inny sposób, zgodnie z naszymi preferencjami kulinarnymi. Jest to składnik, który nada się do stworzenia przepysznych, wegetariańskich dań. Miłośnicy mięs również spożytkują ziemniaki na swój ulubiony sposób. Po więcej ciekawych pomysłów zerknij poniżej:
Schłodzone kartofelki bez problemu można trzymać kolejną dobę w lodówce, dlatego nie musimy od razu decydować się na to, co z nimi zrobimy. Ich potencjał jest niezwykle duży – przy użyciu tego składnika można przygotować smaczne i różnorodne dania w wielu kombinacjach. Nadadzą się zarówno jako całe ziemniaki, ale również i pokrojone w paski, kostkę czy utłuczone na gładką masę. Wybór należy do Ciebie. Smacznego!