Przetwory z jabłek idealnie nadają się do serwowania w ich towarzystwie różnych dań mięsnych – szczególnie kaczki i indyka. Do przyrządzenia 1 słoika konfitury będziemy potrzebować kilku jabłek, 1 goździka, 2 ziaren ziela angielskiego, 2 ziaren pieprzu czarnego. Zalewę przyrządzimy z 1 l wody, 40 dag cukru, pół łyżeczki soli, 3 łyżek octu 10%. Wykonanie nie jest trudne ani pracochłonne. W pierwszej kolejności należy umyć jabłka, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Owoce wrzucamy do słoika i dodajemy przyprawy. Składniki na zalewę gotujemy w garnku i zalewamy słoik z jabłkami. Teraz wystarczy tylko zapasteryzować konfiturę – szczelnie zamknięte słoiki wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 20 minut. To wszystko!
Co zrobić z jabłek? Amatorzy pysznej szarlotki mogą przygotować aksamitny mus z zaledwie kilku składników. Będą potrzebne 3 kg jabłek, 75 g cukru, szczypta cynamonu i imbiru, sok z połówki cytryny oraz woda. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Owoce wrzucamy do garnka i smażymy do całkowitego rozpadu. Należy zalać jabłka odrobiną wody i sokiem z cytryny, żeby się nie przypaliły. 10 minut przed końcem gotowania dodajemy przyprawy. Na koniec pasteryzujemy i gotowe.
A może dżem do naleśników, drożdżówek i placków? Przygotowuje się je równie łatwo jak mus. Jednak w przypadku dżemu nie trzeba gotować jabłek do całkowitego rozpadu – części owoców mogą pozostać widoczne. Będziemy potrzebować 4 kg jabłek, pół kilo cukru, sok z cytryny, 1,5 łyżki cynamonu oraz 1-2 szklanki wody. Owoce smażymy przez około pół godziny, a następnie dodajemy resztę składników i gotujemy przez około 40-60 minut. Jakie rodzaje jabłek idealnie nadają się do deserów? W szczególności Antonówka, Papierówka, Piros i Kosztela.
A jakie desery z jabłek można jeszcze przygotować? Pomysłów jest mnóstwo! Miłośnicy ciast z jabłkami maja duże pole do popisu – makowiec z jabłkami, puszyste ciasto jabłkowe, ciasto francuskie z jabłkami, kołocz śląski, biszkopt i wiele innych. Jabłka wykorzystać można także jako dodatek do apetycznych galaretek czy zapiekać je z kruszonka i cynamonem.
Dania z jabłek przygotowujemy przeważnie na słodko, jednak warto pomyśleć o rozgrzewających napojach, które idealnie sprawdzą się na zimne wieczory. Kompot z jabłek przyrządza się w ekspresowym tempie i przechowuje zapasteryzowany w zacienionym i chłodnym miejscu. Gdy tylko będziemy mieli ochotę na pyszny napój, podgrzewamy kompot w garnuszku i pijemy ciepły. Warto przygotować sobie zapas na zimę – na 10 słoików 500 ml będziemy potrzebować 2 kg jabłek, ok. 500 g cukru, kilka goździków, 2 łyżki soku z cytryny, odrobinę cynamonu do smaku i 4,5 l wody. Wszystkie składniki należy wrzucić do garnka i gotować do momentu aż jabłka zmiękną. Powstały kompot przelewamy do słoików i pasteryzujemy. Gotowe!