Drzewa kokosowe występują na wybrzeżach Ameryki Południowej i Środkowej, a także na terenie Azji oraz Australii o Oceanii. Do Europy kokosy są regularnie sprowadzane, dzięki czemu można się cieszyć ich smakiem przez cały rok. Chcąc poczuć kokosowy aromat, można sięgnąć po jeden z kilku produktów:
Do tego należy dodać jeszcze olej kokosowy. Ten produkt świetnie sprawdza się poza kuchnią - przede wszystkim jako składnik do produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych.
Wracając do kulinariów, korzystanie z półproduktów po wstępnej obróbce jest dość łatwe. Co jednak w sytuacji, gdy zdecydujesz się na zakup owocu w całości? Jak rozbić twardą łupinę, żeby wydobyć ze środka pyszny miąższ kokosowy? Do tego wyzwania potrzebny będzie korkociąg oraz młotek. Można także ułatwić sobie zadanie, podgrzewając owoc w piekarniku lub mrożąc, żeby łupina pękła pod wpływem zmiany zmiany temperatury. Ciekawi Cię jak dokładnie to zrobić? Przeczytaj: Jak otworzyć kokosa domowymi sposobami?
Zakładając, że udało się uporać z rozłupywaniem koksa, masz do dyspozycji trzy elementy:
W myśl idei zero waste warto wykorzystać wszystko! Twarda łupina, choć wydaje się, że mogłaby szybko trafić do kosza, w rzeczywistości może się jeszcze przydać. W wielu krajach łupiny są wykorzystywane jako element opałowy, więc w naszych warunkach także sprawdzą się jako rozpałka do grilla lub dodatek do drewna w kominku. Można także zainspirować się pomysłami prosto z Filipin i wykorzystać koks do... polerowania podłóg. Ostatni pomysł pewnie najbardziej spodoba się dzieciom - łupiny kokosa są używane jako instrumenty muzyczne, ponieważ uderzanie jedną częścią o drugą wywołuje charakterystyczny dźwięk, którym można imitować na przykład odgłos końskich kopyt.
Gdy tylko przedziurawisz skorupę z wnętrza wydostanie się płyn o przyjemnym zapachu. Pozornie to tylko produkt uboczny, ale w praktyce może się przydać. Woda z kokosa: co zrobić, gdy wypłynie? Warto zebrać ją do jakiegoś naczynia, żeby wypić od razu lub zachować na później. Sama w sobie ma właściwości naturalnego izotonika. Może być także dodatkiem do koktajli i smoothie, nadając im wyjątkowy aromat.
Najwięcej uwagi poświęcimy jednak kwestii, co zrobić z miąższem kokosa. Tutaj jest naprawdę wiele ciekawych możliwości!
Odpowiedź na pytanie, co zrobić z miąższem kokosa dotyczy także kwestii wykorzystania wiórków kokosowych. Wyjęty miąższ ściera się na tarce o najdrobniejszych oczkach i następnie w niskiej temperaturze piecze (właściwie suszy) w piekarniku. Własnej roboty wiórki będą miały bardziej intensywny smak i zapach niż kupione w sklepie, niemniej jednak proporcje i sposób użycia produktu w każdym przepisie będzie identyczny - niezależnie od tego, czy używasz gotowych wiórków, czy swoich własnych ze świeżego owocu.
Co można zrobić z miąższu kokosa lub wiórków? Lista jest naprawdę długa!
Od lat furorę robią przede wszystkim desery z kokosem. Jeśli szukasz lekkiego, aromatycznego ciasta, warto przygotować biały puch z wiórkami kokosowymi. Inne wypieki, na które warto zwrócić uwagę to ciasto kokosowe z ananasem albo ciasto rafaello na biszkopcie.
Kokos sprawdzi się także jako składnik do wielu innych ciast z kremem. Pod warunkiem, że przygotujesz prosty krem kokosowy.
Potrzebujesz więcej propozycji? Zobacz przepisy z wiórkami kokosowymi.
Mleko kokosowe ma zastosowanie w wielu daniach obiadowych. W przepisach inspirowanych azjatycką kuchnią dodaje się je często po to, żeby złagodzić pikantny smak innych przypraw. Jeśli szukasz smacznej potrawy do przygotowania w domu, możemy polecić na przykład duszone warzywa z mleczkiem kokosowym, albo zupę curry. Bardzo ciekawym daniem jest także barszcz biały kokosowy, w którym kokosowy smak łączy się ze szpinakiem, imbirem i filetem rybnym.
W niektórych przepisach mleko kokosowe może zastępować zwykłe mleko krowie, wzbogacając smak pierwotnej receptury. Tak jest na przykład w przepisie na kokosowe naleśniki.
Jeśli szukasz więcej nieszablonowych pomysłów, zobacz koniecznie przepisy na dania z mlekiem kokosowym.
Wiesz już, co zrobić ze świeżego kokosa oraz z wiórków. Mamy nadzieję, że dzięki liście pomysłów będziesz częściej sięgać po ten owoc. A może odkryjesz własne, wyjątkowe przepisy?