Jeśli nie wiesz, co zrobić z winogron, a jednocześnie szykujesz się do przygotowania obiadu, ta propozycja jest dla ciebie idealna. Nie wszyscy wiedzą, że winogrona stanowią wspaniały dodatek do dań mięsnych. Soczyste polędwiczki z winogronami zachwycą gości i domowników. Podsmażone na złocisty kolor polędwiczki wieprzowe należy pokroić w plastry.
Następnie trzeba przygotować zalewę, gotując na patelni wodę z Kostką Mięsną WINIARY i dodatkami takimi jak koperek, masło, kapusta włoska, pomidorki koktajlowe, a następnie przekrojone na pół winogrona. To danie powinno zachwycić każdego smakosza!
Chłodniki mają w Polsce długą tradycję i cieszą się wciąż ogromną popularnością. Latem zastępują tradycyjne zupy. O ile zielony ogórek jest obok jogurtu i śmietany integralnym składem w większości przepisów, o tyle winogrona stanowić będą wspaniałe urozmaicenie zupy. Do tego celu najlepiej przygotować jasne winogrona bezpestkowe, dzięki którym jedząc chłodnik, poczujemy prawdziwy smak lata!
Co zrobić z winogron, gdy potrzebujemy szybkiej przekąski lub ciekawego dodatku do mięsa? Nasza odpowiedź to sałatka z winogronami. To potrawa wywodzi się z kuchni francuskiej, więc nie bez powodu użyjemy do niej trzech gatunków sera – żółtego typu gouda, mozzarella oraz sera pleśniowego. Ważnymi dodatkami będą sałata lodowa i czerwone winogrona. Aby sałatka zyskała spójność i stała się delikatna, najlepiej wykorzystać Majonez Dekoracyjny WINIARY oraz jogurt naturalny.
Pascha to pyszne ciasto na zimno, którym zajadamy się przede wszystkim podczas Świąt Wielkanocnych. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotowywać ją przez cały rok, zwłaszcza latem, gdy mamy do dyspozycji mnóstwo owoców, w tym przepyszne winogrona.
Masa na ciasto powstaje między innymi z sera mielonego, żółtek jaj, masła, cukru pudru i słodkiej śmietany 30%. Dodatki owocowe powinny być nie tylko słodkie, ale również kolorowe. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować paschę jako ciasto z winogron. Możemy do niej wykorzystać jednocześnie winogrona czarne, białe i ogrodowe.
Nasza ostatnia propozycja to słodki deser. Wszyscy lubimy naleśniki, ale nie zawsze wykorzystujemy do ich przygotowania budyń i winogrona. Ciasto na naleśniki można przyrządzić z jajek, odrobiny cukru, śmietany i mąki pszennej. Aby stworzyć krem, który znajdzie się wewnątrz naleśników, możemy wykorzystać sprawdzony Budyń o smaku waniliowym WINIARY.
Jeśli mamy do dyspozycji świeże winogrona, wystarczy przekroić je na połówki i umieścić wewnątrz naleśników. Do przygotowania tego pysznego deseru, który może pełnić również funkcję śniadania, możemy także wykorzystać przetwory z winogron, zwłaszcza dżem i konfiturę. Naleśniki z pewnością zachwycą zarówno młodszych, jak i starszych domowników.