Crumble z owocami to prosty i szybki w przygotowaniu deser, który można wykonać z wykorzystaniem różnorodnych owoców. Faktem jest, że zgodnie z tradycyjnymi przypisami wykorzystuje się jabłka tzw. apple crumble, aczkolwiek nie jest to regułą. Deser ten świetnie się sprawdzi w połączniu z gruszkami, wiśniami, a nawet i śliwkami. Co więcej, crumble owocowe można przygotowywać z mieszanek owoców, które akurat są dostępne w sezonie. Crumble z owocami świetnie sprawdzą się podczas każdej okazji. Można zaserwować je w towarzystwie lodów, ale także wykorzystać je jako przystawkę przed rodzinnym obiadem. Zarówno my, jak i nasi goście z pewnością na długo nie będziemy mogli zapomnieć tego smaku.
Crumble z owocami pod kruszonką mogą wydawać się nam wyjątkowo trudne w przygotowaniu. Jednak nie dajmy się zwieść pozorom! Wykonanie crumble z owocami zajmie nam jedynie kilka chwil, a potrzebnych nam będzie jedynie kilka składników. Nie musimy wykazywać się wyjątkowymi umiejętnościami cukierniczymi. Wystarczy postępować krok po kroku z poniższym przepisem!
Crumble owocowe nie są wymagające, możemy przygotować je jedynie w kilka chwil. Do ich wykonania potrzebne nam będą:
Wszystkie składniki posłużą nam do wykonania około 4 porcji crumbli owocowych. Jeśli chcemy przygotować ich mniejszą lub większą ilość, możemy zmodyfikować ilość składników tak, by odpowiadała ona naszym potrzebom. Co więcej, jeśli aktualnie sezon dostarcza nam innych owoców jak np. gruszki czy śliwki, również możemy je wykorzystać. Nadzienie crumbli z owocami możemy idealnie dopasować do własnych preferencji smakowych.
Crumble owoce pod kruszonką nie powinny zająć nam wiele czasu, szczególnie jeśli chodzi o ich przygotowanie. W pierwszej kolejności dokładnie myjemy wybrane owoce, usuwamy szypułki i pestki, na także kroimy je na średniej wielkości kwadraty. Wrzucamy je do miseczki, a następnie mieszamy z łyżką skrobi i sokiem z połówki cytryny. Owoce odkładamy na bok i możemy zająć się przygotowaniem kruszonki.
Kruszonka będzie naszą posypką, którą umieścimy na wierzchu owoców. Do miseczki wsypujemy 25 gram mąki, 25 gram cukru, a następnie dodajemy 25 gram masła. Nie może być ono roztopione. Kroimy kostkę w mniejsze kawałki, a następnie zagniatamy kruszonkę ręcznie.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie żaroodpornych foremek. Nakładamy w nie uprzednio przygotowane owoce i posypujemy zagniecioną kruszonką. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do około 180 stopni i wstawiamy crumble z owocami na około 30 minut. Po tym czasie możemy posypać je orzechami i migdałami lub nawet samym cukrem pudrem - to już zależy od naszych preferencji.