Cukinia zawiera mnóstwo witamin z grupy B, witaminy A, K i C, dostarcza także sporo składników mineralnych, takich jak cynk, miedź czy potas. I oczywiście jest świetnym źródłem błonnika. A na dodatek jest warzywem niskokalorycznym, składającym się głównie z wody, więc świetnie wpisuje się w dietę osób dbających o linię. Ale też w diety osób, które lubią dobrze zjeść, bo cukinia naprawdę dobrze smakuje.
Im młodsza cukinia, tym pyszniejsza. Młode okazy są nie tylko najsmaczniejsze, ale też nie wymagają obierania i usuwania pestek. Do wyboru mamy przeróżne odmiany cukinii: podłużne, okrągłe, ciemnozielone, jasnozielone, żółte, pasiaste, gładkie, nakrapiane. A wszystkie smaczne. Zatem jemy!
Oczywiście pierwsze danie, jakie przychodzi mi na myśl o cukinii, to… pierwsze danie :) czyli zupa. Właściwie zupy, bo z cukinii można przygotować wiele pysznych zup, od kremów po zupy klasyczne. Cukinia w takiej zupie może być najważniejszym składnikiem lub stanowić pyszną synergię z innymi warzywami. Możemy przebierać wśród wielu przepisów, od staropolskich po przepisy na zupy orientalne. I podawać zupę z cukinią na gorąco lu w postaci chłodników.
Nasze ulubione zupy z cukinią w roli głównej i nie tylko to:
Choć zupy z cukinii dają spore pole do kulinarnych popisów, warto po cukinię sięgnąć nie tylko przygotowując pierwsze dnia. Cukinie można faszerować, grillować, marynować, smażyć, piec. Zetrzeć na tarce i zrobić z niej placki, a nawet wytrawne muffiny lub słodkie ciasto.
Zjeść ze smakiem można nie tylko cukinię, ale także jej kwiaty. Kwiaty cukinii to jedne z ciekawszych kwiatów jadalnych. Można je usmażyć w cieście naleśnikowym lub nafaszerować i zapiec.
Jeśli chcemy zerwać kwiaty w naszym ogrodzie, najlepiej wybierać kwiaty męskie, które w przeciwieństwie do żeńskich nie będą owocować. Poznamy je po tym, że w środku mają tylko szypułkę, bez zalążka.
A na zakończenie podpowiem, że cukinię można nie tylko zjeść, ale efektownie zaserwować w niej zupę na przykład na letnim przyjęciu. Szkoda tylko, że takiej miseczki po zjedzeniu zupy nie można również skonsumować. Chociaż cukinię jak najbardziej można jeść na surowo, na przykład w postaci spaghetti lub surówki.
A co Wy przygotujecie dziś z cukinii?
Autor: Agata