Kaszanka to popularny wyrób wędliniarski stanowiący alternatywę dla kiełbas, szczególnie jako produkt do smażenia czy grillowania. Główne składniki niezbędne do przygotowania to zwierzęce podroby i krew oraz kasza (gryczana lub jęczmienna). Taką mieszankę doprawia się solą, pieprzem, cebulą oraz majerankiem i umieszcza w osłonce z jelita. Kaszanka pojawia się nie tylko w kuchni polskiej, ale też wśród potraw znanych w Czechach, na Słowacji czy w Niemczech. Istnieje wiele odmian regionalnych różniących się wielkością, kształtem i smakiem. Wśród nich należy wymienić krupnioki śląskie - danie, któremu przyznano w 2016 roku europejski certyfikat Chronione Oznaczenie Geograficzne.
Kaszanka doskonale nadaje się do spożycia na ciepło, najlepiej ze smażoną cebulką i pikantną musztardą.
Temperatura w zamrażalniku sprzyja przechowywaniu kaszanki nawet przez trzy - cztery miesiące. Jeśli wiec zdarzy Ci się kupić o kilka kilogramów za dużo, nie ma powodów do obaw. Mrożenie to świetny sposób na to, żeby wykorzystać później, zamiast wyrzucać nadmiar jedzenia.
Podobnie jak warzywa i owoce kaszankę należy mrozić szczelnie zamkniętą tak, żaby do środka nie przenikały zapachy innych produktów. Należy więc zaopatrzyć się w odpowiednio duży pojemnik. Druga opcja to woreczki do mrożenia produktów. Pojemnik stanowi jednak lepsza ochronę - kaszanka nie zostanie w nim zgnieciona czy zdeformowana.
Gdy zdecydujesz się już, żeby zjeść kaszankę, należy wyjąć jak z zamrażarki i rozmrozić. Najbardziej naturalny sposób to przełożenie jej z zamrażarki do lodówki i dopiero później, po kilkunastu godzinach, prosto na ruszt albo patelnię.
Zaleca się, żeby kaszankę mrozić w całości. Zamrożenie pokrojonych kawałków jest możliwe, jednak niesie ryzyko, że kawałki posklejają się ze sobą albo rozpadną. Może do tego dość zarówno w trakcie przygotowywania, jak również wtedy, gdy będziesz ją rozmrażać.
Mrożenie to niezawodny sposób na konserwację żywności. Sprawdza się także wtedy, gdy mowa o kaszance. Gdy tylko masz wolną szufladę w zamrażarce, warto to zrobić.
Chcesz ugotować coś pysznego? Sprawdź przepis na pierogi z kaszanką.