Jajka, dodawane do ciasta, zapewniają mu odpowiednią strukturę. Żółtka nadają masie kolor, a dzięki wysokiej zawartości tłuszczu, są również nośnikiem smaku. Można je jednak z powodzeniem zastąpić.
Wystarczy dobrać odpowiednie proporcje mąki, wody (najlepiej gazowanej) i mleka oraz dodać szczyptę soli. Dzięki płynnym składnikom ciasto nabierze właściwości, uzyskiwanych dzięki jajkom. Dodawaj składniki mieszanki, stopniowo rozrzedzając masę, z wykorzystaniem podobnej ilości wody i mleka. Ciasto powinno być gładkie i mieć lejącą konsystencję, tak, aby łatwo można było je rozprowadzić cienką warstwą na patelni. Możesz smażyć naleśniki na tłuszczu lub dodać trochę oleju do masy, aby zapobiec przywieraniu podczas smażenia.
Przed smażeniem odstaw gotowe ciasto na 10-15 minut, aby uleciały z niego pęcherzyki powietrza.